Hur kan man minska buller på dagis?

Att utsättas för buller under en längre period kan skada kroppen både fysiskt och psykiskt. Att arbeta på en förskola är en utsatt position när det kommer till just höga ljud och buller. I denna artikel kommer vi därför gå in djupare på detta genom att berätta mer om hur buller kan minskas på en förskola.

 

Varför är en sund ljudvolym så viktig?

Som nämnts i inledningen kan buller leda till allvarliga konsekvenser för din hälsa. På en förskola vistas det både vuxna och barn på små ytor och ljudvolymen kommer automatiskt bli hög.

Som förskolepedagog är det viktigt att ta tag i bullriga miljöer. Utsätter man sig för oljud på sin arbetsplats, där man spenderar en stor del av sin vakna tid, kan det leda till koncentrationssvårigheter, ökat blodtryck, huvudvärk, stress, trötthet och ångest. Det är med andra ord farligt att vistas i bullriga miljöer för länge. Lär dig mer om de potentiella konsekvenserna i vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

På en förskola förekommer det barnskrik, kastande leksaker, skrik, skratt, rop och gråt. Alla dessa ljud tillsammans kan bli obehagliga och störande.

 

Hur kan man förbättra ljudvolymen på en förskola?

Vad kan man då göra för att förbättra ljudvolymen på en förkola? Nedan kommer vi lista några tips som kan hjälpa dig med detta.

 

1. Använd anpassade leksaker  

På en förskola kommer barnen leka och busa. Genom att välja leksaker som är gjorda av mjukare material kan man undvika att hårda material slår i golvet. Använd exempelvis mjuka klossar istället för hårda klossar eller mjukar bollar istället för hårda bollar.

 

2. Använd tassar på stolar och bord

Genom att applicera mjuka tassar under stolsben och bordsben kommer man undvika obehagliga ljud när möblerna dras eller slås mot golvet.

 

3. Använd ljuddämpande skärmar  

Att använda ljuddämpande skärmar kommer gynna hela förskolan. Det högsta ljuden kommer fångas upp av skärmarna och miljön kommer bli mer behaglig.

 

4. Använd ljuddämpande undertak

Ett ljuddämpande undertak kommer även det fånga upp höga ljud och skapa en trevligare miljö att vistas i.

 

5. Välj anpassad inredning

Att använda mycket mjuka material, såsom kuddar, gardiner och mattor, kommer leda till att ljudet inte studsar lika lätt och ljudvolymen kommer minska.

 

Ta hjälp av oss på Allakustik

Upplever du att det är för högljutt på din förskola – tveka inte att kontakta oss på Allakustik. Vi har en kunnig personal som är redo att hjälpa dig lösa problemet. Ett bullrigt rum ska tas på största allvar och vi hjälper mer än gärna till genom hela processen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov