Dämpa ljud i rum – så gör du!

Besväras du av grannar som lever om, trafiken som bullrar eller en kontorsgranne som pratar för högt? Det är aldrig en dag för sent att dämpa ljud i rum! Vi vill därför ge några handfasta tips om hur du går till väga för att göra just det. 

 

Alla lokaler kan få bättre ljudmiljö

Självklart har lokalens utseende och användningsområden betydelse när det kommer till att dämpa ljud i rum. Däremot är det många som tror att det inte är möjligt att förbättra rumsakustiken över huvudtaget i vissa lokaler. Kanske är du exempelvis så van med den dåliga ljudmiljön i sporthallen, skolans matsal, industrihallen eller arbetsplatsen att du inte ens tänker på det.

Detta är dock en felaktig tanke. Det är nämligen helt möjligt att förbättra ljudmiljön i alla möjliga lokaler! För att dämpa ljud i rum måste man bara ha lite vetskap om vilka material man bör använda sig av – samt hur mycket ljuddämpande produkter som behövs.

 

Hur kan man dämpa ljud i ett rum?

Den grundläggande regeln när det kommer till att dämpa ljud i rum är självklart att använda sig av mjuka ljudabsorberande material. Som bekant är olika material och akustiklösningar olika effektiva beroende på lokalen och dess användningsområde. Därför vill vi passa på och ge några specifika tips på hur du kan dämpa ljud i olika lokaler:

 

I hemmet

Oavsett om du vill dämpa ljudet av skramlande köksporslin, grannens dåliga musiksmak eller sirenen från barnens leksaksbrandbil så finns det riktig bra och enkla lösningar.

Du kan exempelvis börja med att uppgradera din inredning. Stora tjocka mattor, många mjuka möbler och prydnader samt tunga gardiner är några vanliga exempel på inredning som snabbt kan skapa bättre ljudmiljöer. Att limma fast ett tjockare filttyg under bordsskivan, stolarna, bakom tavlorna och andra möbler kommer också bidra till att dämpa ljud i rum.

Om du ändå inte upplever någon förbättring rekommenderar vi att du monterar ljudabsorbenter för tak i ditt hem.

 

På kontoret

Öppna kontorsytor är ofta synonymt med höga ljudnivåer. Tack och lov så finns det mycket man kan göra för att skapa bättre ljudnivåer på arbetsplatsen.

Ett enkelt och väldigt effektivt alternativ när det kommer till att dämpa ljud i rum på kontoret är att använda sig av ett par ljuddämpande kontorsskärmar. Om du är nyfiken på att veta mer om alla fördelarna med dessa skärmar kan du med fördel läsa vår tidigare artikel om kontorsskärmar.

 

I industrilokaler

Många industrilokaler tampas med högljutt buller. Det är då möjligt att ni inte upplever kontorsskärmar som det mest praktiska alternativet.

Istället kan det vara ett riktigt bra alternativ att montera vägghängda ljudabsorbenter i kombination med takabsorbenter. De kommer då att effektivt att dämpa bullret från att sprida sig runt om i lokalen.

 

I offentliga utrymmen

I offentliga utrymmen finns det ofta stora möjligheter att kombinera de ljudabsorberande skärmarna och vägghängda ljudabsorbeter med ett akustiktak. För att dämpa ljud i rum där många vistas kan det nämligen behövas en kombination av flera ljuddämpande lösningar.

Om du vill veta ännu mer om vilka material som förbättrar ljudmiljön kan du spana in vår tidigare artikel om just ljuddämpande material.

 

Så dämpar du ljudet i fem enkla steg

  1. Inred med möbler och andra detaljer som minskar ljudnivåerna, exempelvis fåtöljer, soffor, mattor, gardiner och liknande
  2. Använd ljuddämpande material i så stor utsträckning som möjligt
  3. Fäst ljudabsorbenter på väggarna
  4. Montera ett akustiktak
  5. Använd ljuddämpande kontorsskärmar

 

Ta hjälp av Allakustik 

Om du behöver hjälp med att dämpa ljud i rum kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med mer än två decenniers erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig! Vi ser till att du får den ljuddämpningen som bäst uppfyller dina behov och samtidigt är lämpade för lokalens förutsättningar.

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov