Att tänka på vid köp av akustiktak till villa

Planerar du att införskaffa akustiktak till din villa? Då kan du se fram emot många fördelar som ökar trivseln i ditt hem. Det finns däremot en hel del att tänka på för att allt ska bli så som du föreställt dig. Vi tänkte därför dela med oss av våra bästa tips och råd till dig som ska inhandla akustiktak till sin villa!

 

Akustiktak i villor – en växande trend 

Historiskt sett har akustiktak och ljudabsorbenter huvudsakligen använts på arbetsplatser såsom kontor och industrier. De har också varit ett givet inslag i skolor, sjukhus, idrottshallar och andra liknande byggnader.

Under de senaste åren har vi däremot sett en växande trend bland villaägare, där allt fler väljer att förse sina hem med akustiktak. Det gäller huvudsakligen i nybyggda villor men även i en del äldre hus.

 

Därför ökar användningen av akustiktak 

Det finns många anledningar till varför man använder akustiktak i allt större utsträckning, inte minst när det kommer till nybyggda villor.

Vad gäller utformningen av moderna hem så finns det nämligen en hel del rådande trender såsom öppen planlösning, högt i tak och stora glaspartier, som medför att ljudnivåerna tenderar att bli väldigt höga.

För att få bukt med dessa problem och minska ljudnivåerna är det fördelaktigt att använda ljuddämpande tak. Och det är alltså därför som användningen av dessa taklösningar ökar kontinuerligt vid nybyggnationer.

Förutom de goda ljuddämpande egenskaperna så är även dessa tak visuellt tilltalande då de går att få i en mängd olika färger och utföranden. Men mer om det lite senare!    

 

5 tips när du ska köpa akustiktak till din villa 

Nu när du har bättre koll på varför användningen av dessa tak ständigt ökar, tänkte vi dela med oss av våra bästa tips till dig som är i färd med att köpa akustiktak till sin villa:

 

1. Utgå ifrån husets förutsättningar

För att få ett tillfredsställande slutresultat är det viktigt att utgå ifrån husets utformning och dess förutsättningar. Beroende på hur stora rummen är, hur stora glaspartierna är, hur högt det är i tak och liknande, kan du behöva använda olika takplattor.

 

2. Ta hänsyn till särskilda kravställningar

När det kommer till nybyggnationer så finns det vanligtvis en hel del regler och krav att förhålla sig till. Kontrollera därför ifall det finns något speciellt som du måste ta hänsyn till när du väljer tak, exempelvis att det ska vara brandklassat eller liknande.

 

3. Fundera på det visuella

En stor fördel med att bygga nytt är att man har möjlighet att få allt precis som man vill ha det. Detsamma gäller ditt tak. Idag finns det näst intill oändliga valmöjligheter när det kommer till akustiktakens material, färger och utföranden!

Som exempel kan du välja mellan allt ifrån metallundertak till naturfärgade ribbtak, välvda akustiktak och allt däremellan. Är du på jakt efter inspiration kan du inspireras av dessa 9 snygga innertak.

Det går också bra att höra av sig till oss på Allakustik – vi guidar dig gärna mellan de olika alternativen som finns tillgängliga på marknaden.

 

4. Tänk på bärverken

Det är inte enbart undertaksplattorna som är en del av det visuella, utan även bärverken har en stor inverkan på slutresultatet. Olika produkter har olika egenskaper och det går exempelvis att få synliga eller osynliga bärverk. Det går även att välja till skugglister som resulterar i en spännande skuggeffekt utmed väggen!

 

5. Fundera över belysningen

Sist men inte minst är det dags att fundera över belysningen. Vilka behov har du och vad önskar du rent visuellt? Det finns en hel del inbyggda lösningar som sträcker sig från spotlights till armaturer.   

 

Ta hjälp av Allakustik

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vad du ska tänka på när du ska inhandla akustiktak till din villa. Önskar du hjälp med detta, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Vi har möjlighet att hjälpa dig genom hela processen – från projektering och beställning till montage.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov