Rätt akustik för hemmabion – så optimerar du TV ljudet

Har du inte riktigt bra akustik i hemmabion? Detta trots att du investerade i marknadens bästa ljudsystem? Vad det beror på och hur du åtgärdar problemet berättar vi i den här artikeln.

 

Bästa förutsättningarna för din filmkväll

Äntligen är det nya hemmabiosystemet installerat och du gör dig redo för att krypa ner i soffan framför favoritfilmen. Förväntningarna på ditt nya ljudsystem är skyhöga – men tyvärr är risken stor att du blir besviken. Hur du kommer uppleva ljudet beror nämligen mer på rummets akustiska egenskaper än hur bra högtalarna är.

Det kan låta konstigt att man investerar i marknadens bästa hemmabiosystem med den absolut senaste tekniken, men att man ändå inte får den ljudupplevelse som man är ute efter. Det beror helt enkelt på att bra akustik i hemmabion främst handlar om rummets egna akustiska egenskaper.

Om ljudet studsar mot hårda ytor, till exempel väggar, golv och tak så påverkas både frekvenssvaret, stereobilden och ljudets djup. Det innebär att den totala ljudbilden inte kommer bli helt optimal. Faktum är dock att det är många som missar hur avgörande rummet är när det kommer till att skapa rätt akustik i hemmabion.

För att skapa de bästa förutsättningarna för din filmkväll måste du därför se till att optimera helhetslösningen i rummet.

 

Så skapar du rätt akustik för hemmabion

Nu när vi vet att rummets egna egenskaper är avgörande för akustiken i hemmabion är det äntligen dags att åtgärda problemet. Nedan delar vi med oss av tre enkla åtgärder som kommer ta din ljudupplevelse till nivåer du inte trodde var möjliga!

  1. Minimera hårda ytor – Börja med att ta bort så mycket som möjligt av rummets hårda ytor. Exempelvis möbler, prydnader och väggdekorer – allt som ljudet eventuellt kan studsa mot.
  2. Placera högtalarna strategiskt – När du placerar ut högtalarna kan du tänka att ljudet ska färdas i en cirkel runt lyssningspositionen. Se även till så att du placerar högtalarna i lyssningshöjd – symmetri och placering hjälper helt enkelt till att skapa bättre akustik i hemmabion.
  3. Inred väggarna med ljudabsorbenter – Nu har det slutligen blivit dags för det mest avgörande steget – att inreda rummet med ljudabsorbenter. Det kanske känns svårt att veta var man ska placera ljudabsorbenterna, och hur många man ska använda. Att tänka på är att ett allt för dämpat rum låter livlöst och därför bör inte mer än ungefär 30 % av rummets väggar vara täckta med ljudabsorbenter. Fokusera därför på att sätta upp absorbenterna längs rummets långsidor och på väggen bakom lyssningspositionen – alltid i lyssningshöjd.

Tips! spana in vår tidigare artikel, Ljudabsorbenter för vägg – fördelar och köptips.

Alla rum är unika och det kan därför vara svårt att veta var man ska börja eller hur man ska gå till väga. Om du vill veta hur du optimerar förutsättningarna för riktigt bra akustik i hemmabion kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik.

Ta hjälp av Allakustik 

Om du inte har möjlighet att själv skapa rätt akustik i hemmabion kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov