Akustik från grunden

De flesta av oss stöter på akustik varje dag, men vi tänker inte på det. Ordet akustik kommer från det klassiskt grekiska ordet ”akoustos” och används för det mesta för att beskriva ett rums ljudförhållanden. Våra öron uppfattar vibrationer och signaler som uppstår i ett rum, vilket skapar den ljudmiljö vi befinner oss i.

 

Vad är ljud?

Ljud i sig är små vibrationer. I ljud omfattas även det människoörat inte kan uppfatta, som infraljud vilket är lågfrekventa ljud, och ultraljud som är högfrekventa ljud. I fasta material förmedlas strukturburet ljud. Inom akustiken behandlas både välljud och buller, där en akustiker arbetar professionellt med att skapa en önskad ljudmiljö.

Ljudvågorna fortplantar sig genom luften som rörelseenergi, där vibrationerna till slut tas upp av det mänskliga örat. Ljudkällan är en vibrerande yta som i sin tur får luften att vibrera. Våra röster uppkommer när stämbanden vibrerar, vilket beror på luft från lungorna. Så fungerar också strängar på en gitarr och membran i högtalare. Ljud uppstår också vid snabb förbränning, till exempel vid explosioner. Ljudvågorna når örat och omvandlas där till signaler som förs vidare till hjärnan, där vi uppfattar ljuden och bearbetar dem mentalt.

 

Olika sorters akustik

Den fysikaliska akustiken behandlar grundläggande och fysikaliska ljudegenskaper. Inom rumsakustiken och byggnadsakustiken hanteras akustik i byggnader. För att skapa en god rumsakustik behöver ett rum anpassas så att det fungerar till sitt tänkta syfte. Kraven som ställs på ett kontorslandskap skiljer sig från de som finns på en biosalong. Byggnadsakustik behandlar bullerreduktion och ljudisolering i byggnader, medan rumsakustik kan handla om att förbättra de akustiska egenskaperna hos konsertsalar.

Om man från grunden ska beskriva akustik kan man utgå från ljudets frekvens. Den mäts i hertz, vilket förkortats som Hz. Frekvensen visar hur många svängningar som sker på en sekund från en ljudvåg. Människor kan uppfatta ljud mellan 20-20 000 Hz, åtminstone de som har god hörsel. Djur hör dock ljud i ett större frekvensområde. Hundar kan uppfatta ljud som är högfrekventa och ligger på upp till 60 000 Hz. Därför kan de reagera på hundvisselpipor som människor inte kan höra. Lågfrekventa toner har större våglängder och tar sig därför lättare igenom olika sorters material. En ljudabsorbent blir också mer effektiv ju högre frekvens ljudet har.

 

Ljudets volym och hastighet

Hur akustiken upplevs i ett rum beror också på den aktuella ljudnivån, det vill säga hur mycket det låter. Amplitud är höjden på ljudtopparna och djupet på ljudets dalar. Detta värde beskriver volymen eller tonhöjden, och mäts i decibel (dB). Ett mänskligt öra kan inte uppfatta lägre än 0 dB. När ljudnivån når 85 dB blir den skadligt hög, och smärtgränsen ligger vid 130 dB. Om ljudet når 180 dB kan trumhinnan spricka. Ljudvågorna färdas i 340 m/s i luften, medan de rör sig i 6 300 m/s i metall. Ju tätare ämnet är, desto snabbare kan ljudet färdas i det.

För att förstå akustik från grunden är det också viktigt att lära sig mer om örats anatomi. Det består av tre delar, där vi hittar ytterörat, mellanörat samt innerörat. Öronmusslan finns ytterst och samlar upp ljudvågor som leds in i hörselgången. Hos allakustik.se erbjuder vi undertak och ljudabsorbenter som förbättrar akustiken i rum och skonar den känsliga trumhinnan, vilket skapar en bättre inomhusmiljö.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Det var allt du behöver veta om olika sorters akustik och hur man bygger en god rumsakustik. Behöver du hjälp med att skapa en behaglig akustik hemma hos dig eller på arbetsplatsen hjälper vi gärna till!

Hos oss har du möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens.I våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov