Så väljer du rätt undertakslösning

Det finns en mängd olika bärverk, undertak och möjliga lösningar på marknaden. Men hur går man egentligen tillväga för att välja rätt undertakslösning? Det tänkte vi hjälpa dig med i denna artikel.  

 

Fyra tips för att välja rätt undertakslöningar

När det kommer till undertak finns det inga universella lösningar som passar alla. Det gäller istället att utgå ifrån dina förutsättningar och behov. Som hjälp på vägen kan det därför vara bra att fundera över följande frågeställningar:

 

1. Vad är det för typ av lokal?

Alla lokaler har sina egna unika utmaningar. Gäller det exempelvis en simhall där fukt och väta är vanligt förekommande? Eller gäller det en restaurang där det förekommer matos och höga ljudnivåer? Ska taket monteras i en industrilokal där högljudda maskiner är vanligt förekommande?

Om taket ska monteras i en simhall är det såklart viktigt att du väljer ett tak som är resistent mot fukt och väta. I en restaurang kan det istället vara viktigare att välja ett tak som inte absorberar lukt samtidigt som det är brandklassat. I industrilokaler är det extra viktigt att taket absorberar mycket ljud.

 

2. Finns det några speciella krav?

Mycket i Sverige regleras av hårda lagar och regler. Inte minst när det kommer till byggnader och arbetsmiljö. Kontrollera därför ifall det finns några speciella krav på takets brandskydd, ljudabsorberande egenskaper eller liknande.

 

3. Hur många kommer att vistas i lokalen samtidigt?  

Något annat som är viktigt att fundera över är hur lokalen nyttjas och hur många som kommer att vistas där samtidigt. Ju fler som befinner sig på samma ställe samtidigt, desto högre blir ljudnivåerna. Vilket i sin tur innebär att det ställs högre krav på takets ljudabsorberande egenskaper.

I vissa fall kan det vara så att akustiktaket måste ackompanjeras av ljudabsorbenter som fästes på väggen. Det finns även andra akustiklösningar såsom ljudabsorberande skärmar. Som sagt, allt beror på hur många som kommer att vistas i lokalen samtidigt och vad de gör.

 

4. Har ni några krav på det visuella?

För de flesta är taket mycket mer än bara ett tak. Det är en del av helheten när det kommer till det visuella. Fundera därför på om ni har några krav på takets utseende. Numera finns det nämligen möjlighet att välja tak i en mängd olika stilar och färger.

Även vilken typ av bärverk du väljer kan påverka takets look. Vill du exempelvis ha ett stilrent utseende så kan det vara klokt att välja ett bärverk utan några synliga skarvar.

 

Ta hjälp av Allakustik

Genom att fundera över och svara på ovanstående frågeställningar, kan du förhoppningsvis välja en undertakslösning som passar just dig och dina behov. Besök vår produktkatalog för att se vilka tak och bärverk som vi kan erbjuda just dig.

Önskar du däremot hjälp och vägledning genom processen, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från projektering och beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov