Undertak utomhus – en köpguide

För de allra flesta är det en självklarhet att förse inomhusmiljöer med vackra innertak. Inte alls lika många tänker på att man även kan förse utomhusmiljöerna med funktionella och snygga undertak. Här berättar vi därför mer om vilka möjligheter som finns samt vad man bör tänka på i samband med ett köp.  

 

Innehåll

  • Användningsområden för undertak utomhus
  • Undertak är viktiga ur många hänseenden
  • Att tänka på när du ska köpa undertak för utomhusbruk

 

Användningsområden för undertak utomhus

Det finns många tänkbara lägen där det kan vara lämpligt att använda sig av undertak utomhus. I privatbostäder kan det exempelvis handla om takutsprång och takbeklädda uteplatser som kan förses med ett lika delar praktiskt som iögonfallande undertak.

Även på restauranger, arbetsplatser och i offentliga miljöer kan det vara användbart att använda sig av undertak på eventuella takutsprång, uteplatser och korridorliknande bebyggelser för att bara nämna några.

 

Undertak är viktiga ur många hänseenden  

På samma sätt som det finns många användningsområden för undertak, finns det också många goda anledningar till varför man bör använda sig av dem. Dels kan ett snyggt undertak förhöja helhetsintrycket av ditt hem eller din arbetsplats, dels kan det bidra till en behagligare utomhusmiljö med bättre akustik. Något som exempelvis kan vara värdefullt om det handlar om en uteplats där det vistas mycket folk!

 

Att tänka på när du ska köpa undertak för utomhusbruk

När man köpa ett undertak som ska användas utomhus är det viktigt att man tänker på följande saker:

 

1. Säkerställ att materialet kan användas utomhus

Det allra första du bör göra är såklart att säkerställa att undertaket är tillverkat av ett material som kan användas utomhus. Metalltak och skivor av Träullit är två exempel som passar att användas ute.

 

2. Fundera på vilka krav du ställer på det visuella

Nästa steg är att fundera på vilka krav och önskemål du har på det visuella. Vilken känsla eftersträvar du att skapa?

 

3. Tänk på akustiken

Som vi varit inne på tidigare är det inte ovanligt med höga ljudnivåer på exempelvis uteplatser där många människor vistas. Ett bra tips kan därför vara att använda sig av ett ljuddämpande undertak som förbättrar akustiken.

 

4. Kontrollera om det finns några särskilda krav på brandskydd 

 

Många gånger ställs det särskilda krav på takets brandskydd. Det kan även finnas andra krav som taket måste uppleva. Kontrollera vad som gäller för just dig.

 

5. Fundera på om du har några andra önskemål

Har du några andra önskemål på ditt tak?

 

Ta hjälp av Allakustik 

Hos oss på Allakustik hittar du ett stort utbud av undertak som kan användas utomhus. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov