Köpa undertak – saker att tänka på

Om du har ett hus med stora, ekande rum kan du behöva köpa ett undertak som har akustikplattor för att få ner ljudnivån. Undertaket verkar ljudisolerande och brukar ofta användas i offentliga byggnader som museer, konserthallar och sjukhus. När du ska köpa undertak behöver du ta reda på ett antal punkter i förväg för att kunna göra det bästa valet.

 

Undertak med god konstruktion

När du köper undertak för att ljudisolera dina rum behöver du tänka på att detaljerna är viktiga för hela konstruktionen. Tätheten är viktig för att rummet ska bli ljudisolerat. Dåliga detalj-genomföringar och felaktigt gjorda genomföringar kan ta bort den goda ljudisolerande förmågan, eftersom ljudet kan gå igenom otätheter och springor. Därför är det viktigt att köpa undertak som är enkla att montera och som sluter tätt överallt.

Om du har högt i tak är det bäst att lägga till ytterligare absorption i undertaket. Du kan också komplettera med andra ljudabsorbenter som ljuddämpande gardiner och akustiktavlor. En öppen planlösning kan öka behovet av ljudabsorption. Samma sak gäller hus med många hårda ytor, som putsad tegel och lättbetong. Många tänker både på estetiken och den akustiska atmosfären i ett rum, och du kan behöva göra en avvägning kring hur mycket ljuddämpning du vill ha. Men att ha ett bra undertak med extra ljudisolering kan göra stor skillnad för trivseln i hemmet.

 

Ljud från utsidan

Ljud kan också tränga in utifrån, via yttertaket till de utrymmen i huset som är oisolerade, som kattvindar. Därifrån sprider sig ljudet vidare till rörgenomföringar, luftspalter och springor och går in i andra delar av huset. Det kan vara svårt att själv täppa till ventilationsöppningar och luftspalter, men du kan ändå förbättra problemet genom att tilläggsisolera i vindbjälklaget. Att addera rullar av isolering eller skivor är vanligast, men att isolera med granulat kan ge en ännu bättre ljudisolering. Här går det bra att använda granulat av papper, träfiber eller mineralull.

 

Välj material till undertak efter behov

Att installera ett undertak kan minska efterklangstiden i basen, vilket förbättrar ljudmiljön i rummet. Det kan eka och bli för hög ljudnivå även i en hemmiljö, om du har högt i tak och hårda vägg- och takytor. Ljudet som uppstår i rummet färdas framåt, och när ljudvågorna når taket reflekteras en del av ljudet tillbaka till rummet, medan resten transmitteras via taket. Hur mycket av ljudvågen som studsar tillbaka eller absorberas beror på materialet i taket. Behöver du mycket ljudisolering i rummet bör du därför välja material som har en hög absorptionsfaktor, som brukar mätas från 0 till 1. När absorptionsfaktorn ligger på 0 studsar allt ljudet vidare, medan det absorberas helt vid 1. Porösa material som mineralull dämpar ljud väl.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Om du behöver råd kring hur du bäst väljer ljudabsorberande undertak kan du kontakta oss på Allakustik. Vi har kunskap kring vilka akustikplattor som passar bra till dina lokaler för att dämpa ljud och skapa en trevlig miljö att vistas i.

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Vi hjälper dig under hela processen från att välja undertak, till beställning och montage.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov