Störande buller i arbetslivet – ett allvarligt problem

Buller och höga ljudnivåer är ett av de vanligaste arbetsmiljöproblemen på svenska arbetsplatser. Ett utbrett och allvarligt problem som inte får lika mycket uppmärksamhet som det förtjänar. Här tänkte vi därför berätta mer om bullrets effekter på hälsan samt dela med oss av några åtgärder som kan tas för att få bukt med problemet.

 

Innehåll 

 • Buller i arbetslivet – ett utbrett problem
 • Risker med buller
 • Så kan du få bukt med bullret på arbetsplatsen
 • Ta hjälp av Allakustik

 

Buller i arbetslivet – ett utbrett problem 

Som nämnts inledningsvis är buller ett av de vanligaste arbetsmiljöproblemen på svenska arbetsplatser. Enligt uppgifter från Arbetshälsoinstitutet anmäls årligen tusen fall av konstaterad eller misstänkt arbetsrelaterad bullerskada. En siffra som motsvarar drygt 23 procent av alla registrerade fall av misstänkt yrkessjukdom.

Likaså visar siffror från Suntarbetsliv att 35 procent av alla yrkesverksamma män upplever buller som sitt största arbetsmiljöproblem. Bland kvinnorna är siffran betydligt lägre men hamnar ändå på 8 procent.

Ja, att störande buller i arbetslivet är ett utbrett problem råder det ingen tvekan om. Men hur farligt är det egentligen?

 

Risker med buller

Bullret är inte bara ett utbrett problem. Det är också ett väldigt allvarligt sådant, då det riskerar att leda till både tillfälliga och permanenta sjukdomar och hälsoproblem. Som exempel kan nedanstående symptom vara kopplade till buller:

 • Nedsatt hörsel
 • Tillfällig tinnitus
 • Tinnitus
 • Ljudkänslighet
 • Ökad stress
 • Försämrad koncentrationsförmåga
 • Sömnsvårigheter

Och då har vi ändå bara nämnt några av de problem som buller kan orsaka. För att lära dig ännu mer om de potentiella riskerna och hälsoproblemen rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

 

Så kan du få bukt med bullret på arbetsplatsen 

Det finns många saker som man kan göra för att få bukt med höga och störande ljudnivåer. En av de viktigaste åtgärderna är att arbeta förebyggande mot buller. Något som bl.a. kan göras genom att dela upp lokalerna i mindre rum, investera i nya tystare maskiner samt ställa dem på ett fjädrande underlag.

Andra åtgärder inkluderar att montera ett s.k. akustiktak och ev. komplettera dessa med ljudabsorbenter. Dessa består nämligen av speciella material som effektivt absorberar och minskar överflödigt ljud.

 

Ta hjälp av Allakustik

Vi hoppas att du nu har en bättre förståelse för bullrets effekter på hälsan, varför det är så pass viktigt att ta tag i på arbetsplatser samt hur du går tillväga för att lyckas med detta i praktiken. Önskar du hjälp med det sistnämnda, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik!

Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig. Självfallet hjälper vi dig genom hela processen – från projektering till beställning och montage.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov