Mörkt innertak – för en ombonad känsla

Historiskt sett har vitt varit den färg som prytt de flesta innertak, både i hem och på arbetsplatser. Under de senaste åren har vi däremot sett en förändring där allt fler vågar färgsätta sina tak med andra kulörer. Här tänkte vi därför fokusera mer på mörka innertak!

 

Egenskaper hos mörka innertak

Genom att färgsätta taket med en mörk kulör kommer bl.a. höjduppfattningen i rummet förändras. Ett mörkt innertak gör nämligen att takhöjden uppfattas som lägre. Man kan alltså uppleva att taket ”åker ner”.

Denna illusion skänker i sin tur rummet en mer dramatisk effekt samtidigt som rummet känns mer ombonat och mysigt!

 

Att tänka på när du ska använda mörka tak inomhus

Nedanför delar vi med oss av tre saker som kan vara bra att tänka på när du ska använda mörka tak inomhus:

 

1. Tänk på takhöjden

Många är rädd för att ett mörkt innertak ska göra att rummet känns instängt och näst intill klaustrofobiskt. Så är däremot inte fallet. Med det sagt så finns det situationer där man bör undvika att sätta en allt för mörk kulör i taket. Exempelvis om man har en väldigt låg takhöjd!

 

2. Ta hänsyn till väggkulörer och möbler

Som vi varit inne på här ovanför bör man vara försiktig med att välja en allt för mörk kulör i taket om man har väldigt låg takhöjd. Detsamma gäller om man har mörka väggar respektive stora och mörka möbler. Det gäller alltså att ta hänsyn till sina väggar och möbler innan man väljer kulör till taket!

Om du å andra sidan har ett mörkt tak som ackompanjeras av ett ljusa väggar, golv och inredning, får du ett mer dramatiskt uttryck samt en mer ombonad känsla. Dessutom framhäver denna kombination rummets horisontella linjer på ett mycket tilltalande sätt.

 

3. Glöm inte att det finns flera nyanser av mörkt

När man pratar om mörka innertak är det mångas tankar som förs till en kolsvart kulör. Det är därför viktigt att man kommer ihåg att det finns flera nyanser. Ett mörkt innertak kan exempelvis bestå av en mörkgrå kulör. Något som må låta självklart när man säger det, men ändock glöms bort!  

 

Sammanfattningsvis

Genom att förse rummet med en mörk kulör kan du skapa ett mer dramatiskt uttryck och ombonad känsla. Det gäller däremot att man tar hänsyn till rummets takhöjd, vägg- och golvkulörer samt möbler för att välja en lämplig nyans på taket!

 

Ta hjälp av Allakustik

Hos oss på Allakustik hittar du ett stort utbud av bl.a. ljuddämpande innertak. De kommer från marknadens ledande varumärken och går att få i en mängd olika färger och utföranden. Perfekt för dig som önskar ett mörkt innertak i hemmet eller på arbetsplatsen.

Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig. Vi hjälper dig dessutom i den utsträckning som önskas, vare sig du vill montera produkterna på egen hand eller också önskar hjälp genom hela processen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov