Ljudabsorbenter i studio – dessa ska du välja

För att få till det bästa studioljudet krävs det att man använder sig av ljudabsorbenter. Men vad bör man tänka på och vilka ska man välja? Det delar vi med oss i den här artikeln!

 

Vilket är det bästa studioljudet?

Den frågan besvaras bäst med en motfråga: vad är syftet med din studio? Är planen att den ska fungera som ett projektrum för låtskrivande och kreativt utforskande, kommer du använda studion för att spela in dina låtar, eller är det där som du kommer sitta med din slutmix och lyssna på den färdiga produkten från högtalare?

Beroende på vad studion kommer användas till så har vi ytterligare två följdfrågor. Behöver du ljudisolera eller ljudabsorbera studion för att nå bästa resultat? Nedan går vi igenom skillnaden    

  • Ljudisolering

Om det är viktigt att du ska kunna arbeta i studion utan att störas av omgivande ljud, då är det ljudisolering då bör satsa på. Det kan exempelvis handla om att reducera det störande trafikbullret som kommer utifrån, eller minska ljudet av klampande fotsteg från övervåningen, men självklart också för att allt ljud som kommer från din studio också ska stanna där.

Ljudisolering handlar helt enkelt om att hindra ljud från att komma in i lokalen, lika mycket som det inte ska läcka ut från lokalen.

Om du vill veta mer om just ljudisolering för studios kan du läsa vår tidigare artikel: Därför använder man akustikplattor i en studio.

  • Ljudabsorbering

Om studion redan upplevs som välisolerad och du istället vill skapa en behagligare ljudnivå så är det ljudabsorbenter du ska fokusera på. Ljudabsorbenter i studion ser till så att eventuella ekon och onödigt höga ljudnivåer hålls i schack. Därefter gäller det bara att använda sig av lämpliga ljudabsorbenter.

 

Ljudabsorbenter till din studio

Om din studio inte har rätt akustik kan dina ljudmixar låta olika i olika lokaler. För att få ett så bra ljud som möjligt gäller det helt enkelt att använda sig av rätt ljudabsorbenter för studion.

Nedan tipsar vi om tre olika modeller som du hittar hos oss på Allakustik.

 

  • Ljudabsorbenter för tak – Självklart måste man även ta taket i beaktning när det kommer till ljudabsorbenter i studion. Speciellt viktigt är det om din studio har högt i tak. I vår tidigare artikel kan du läsa mer om just ljudabsorbenter för tak.
  • Ljudabsorberande skärmar – Andra lämpliga ljudabsorbenter för studios är ljudabsorberande skärmar. Dessa kan du ställa upp för att skapa ett effektivt bås runt din mixerstation eller inspelningsstation. Om du är nyfiken på att veta mer kan du läsa vår tidigare artikel ”Därför bör du använda ljudabsorberande skärmar”.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Om du vill ha hjälp att välja ljudabsorbenter till din studio kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta en lösning som passar just dig, dina behov och dina lokalers förutsättningar!

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov