Att tänka på vid köp av innertak till kök

Olika inomhusmiljöer kräver olika typer av takinstallationer. Något som inte minst stämmer i restaurang-, stor- och skolkök. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av fem saker som är viktiga att tänka på när du ska köpa ett nytt innertak till denna typ av kök.

 

Tips vid köp av innertak till storkök och restauranger

Som nämnts inledningsvis kräver olika typer av inomhusmiljöer olika typer av takinstallationer. Nedanför har vi samlat en handfull tips och råd som är viktiga att ha i åtanke när du ska inhandla ett nytt tak till storkök och restauranger:

 

1. Se till att det är brandsäkert

I kök finns det alltid en förhöjd brandrisk. Risker som blir ännu större i storkök och restauranger. I och med att man tillagar en betydande mängd mat skapas det också stora fettansamlingar i ventilationskanaler, takkonstruktioner och andra installationer. Fettansamlingar som kan vara mycket lättantändliga.

Därutöver medför användandet av spis, ugn och annan elektronisk utrustning en förhöjd brandrisk.

I och med att brandriskerna är så pass påtagliga gäller det att investera i ett undertak som är tillverkat av ett brandtåligt material. Vanligtvis finns det också krav på att taket ska vara brandklassatt.

För att lära dig ännu mer om detta område rekommenderar vi dig att läsa vår tidigare artikel om just brandklassade undertak.

 

2. Säkerställ att det tål fukt och väta

Från kastrullerna och stekpannorna osar det av väldoftande aromer. Den väldoftande ångan som stiger från köksredskapen bidrar däremot till en fuktigare miljö. Något som är viktigt att ha i åtanke när man ska köpa ett nytt tak. Med andra bör det inte vara känsligt mot fukt och väta!

 

3. Se till att det är lätt att rengöra 

Som vi varit inne på tidigare bildas det storkök fettansamlingar i bl.a. taket. Fettansamlingar som kontinuerligt måste tas bort för att minska brandrisken och bibehålla en fräsch känsla i köket.

Med anledning av detta bör du se till att undertaket som du installerar är lätt att rengöra och hålla efter.

 

4. Säkerställ att det är hygieniskt

Hygienen är av allra största vikt i ett kök. Något som i sin tur ställer större krav på kökets innertak. Det bör inte ge ifrån sig några farliga eller otrevliga ämnen som riskerar att äventyra hygienen i köket.

 

5. Se till att det är enkelt att komma åt kanaler och liknande

Givetvis är det inte enbart taket som behöver hållas efter och rensas från fettansamlingar. Även ventilationskanaler och andra liknande installationer behöver kontinuerligt ses över. Därför bör de såklart vara enkla att komma åt. Något som möjliggörs med ett nedpendlat undertak.

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du vill veta mer om vilket innertak som är bäst lämpade för dina lokaler och behov kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen.

Vill du lära dig ännu mer om undertak och akustik, kan du med fördel spana in vår kunskapsbank där vi kontinuerligt delar med oss av hjälpsamma och informativa artiklar.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov