Vad ska man välja för innertak – gips eller panel?

När man ska genomföra ett takbyte inomhus finns det en hel del beslut som måste tas. En av de viktigaste sakerna att besluta om är vilken typ av innertak som ska monteras, där många velar mellan gips eller panel. Här tänkte vi guida dig genom de olika alternativen!

 

Innehåll

  • För- och nackdelar med gips
  • För- och nackdelar med träpanel
  • För- och nackdelar med akustikpanel
  • Ta hjälp av Allakustik

 

För- och nackdelar med gips 

Att låta innertaket prydas av gipsskivor som sedan målas har under de senaste åren blivit ett allt populärare alternativ. Framförallt i villor och lägenheter. En av de största fördelarna med detta alternativ är att det ger ett stilrent utseende utan skarvar, samtidigt som det är förhållandevis billigt.

Det stilrena och skarvfria utseendet uppskattas däremot inte av alla. En del tycker nämligen att taket ser allt för minimalistiskt och kalt ut med enbart gipsskivor. Ytterligare en nackdel är att det begränsar dina möjligheter att göra förändringar, dölja ventilationsrör i efterhand och liknande.

 

För- och nackdelar med träpanel

Om man tillhör den skara som anser att ett gipsklätt innertak känns alldeles för kalt, kanske man känner sig lockad av att klä taket med träpanel. En stor fördel med detta alternativ är att du får ett karaktäristiskt och levande utseende samtidigt som panelen har en lång livslängd.

Man bör däremot vara medveten om att träpanel är ett kostsamt alternativ. Något som många brukar se som en nackdel. Ytterligare en nackdel med träpaneler, framförallt om det gäller s.k. spårpaneler, är att det är svårt att byta ut enstaka paneler som blivit skadade.

 

För- och nackdelar med akustikpanel

Så till det sistnämnda alternativet – akustikpaneler. En typ av innertak som kan användas både i bostäder, kontor, skolor, industrier samt offentliga utrymmen.

En av de många sakerna som gör detta alternativ så pass attraktivt är flexibiliteten. Det går att välja mellan paneler i en mängd olika material, färger och utföranden. Även monteringen kan ske på olika sätt.

Väl uppe kan panelerna enkelt avlägsnas och anpassas om du exempelvis vill montera ny belysning, dölja ventilationsrör eller liknande. För att inte tala om de goda ljudabsorberande egenskaperna. Med denna typ av tak kan du skapa en både snyggare och behagligare inomhusmiljö!

Vad gäller egenskaperna hos denna typ av tak finns det inte mycket till nackdelar. En del hemmasnickare, som vill genomföra takbytet på egen hand, kan däremot uppleva att dessa tak kan vara lite svårare att montera, vilket kan ses som en nackdel. Därutöver är priset något dyrare än en del andra alternativ.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Om du önskar hjälp att skapa en behaglig och tilltalande inomhusmiljö med hjälp av akustikpaneler, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov