Innertak i garage – så väljer du rätt

I garageutrymmen förekommer det såväl utsläpp som smuts. Något som ställer höga krav på innertaket. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att välja rätt typ av innertak till ditt garage!

 

Innehåll 

  • Utmaningar i garageutrymmen
  • Så hittar du ett lämpligt innertak för garaget
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Utmaningar i garageutrymmen 

Först och främst hade vi tänkt börja med att reda ut för vilka utmaningar som vanligtvis finns i garage. Utmaningarna är som sagt många men en av de allra främsta är förekomsten av avgasutsläpp och smuts.

Utsläppen från exempelvis bilar riskerar nämligen att sätta sig i materialen och ge ifrån sig en otrevlig doft. Detsamma gäller smutsen, som även den kan bita sig fast i material och leda till missfärgningar och andra otrevligheter.

En annan utmaning är att garageutrymmen kan vara hem åt brandfarliga föremål, vilket ställer stora krav på brandsäkerheten.

Gäller det ett garage som inte är uppvärmt och ventilerat blir det stora temperaturskillnader som över tid kan ställa till problem med mögel och röta.

 

Så hittar du ett lämpligt innertak för garaget 

Nu när du har bättre koll på några av de vanligaste utmaningarna och förutsättningarna i ett garage, tänkte vi berätta mer om hur du går tillväga för att hitta ett lämpligt innertak för detta utrymme:

 

Välj ett lämpligt material

Det allra första du bör göra är att fundera över materialvalet. Som tidigare nämnts är bl.a. avgasutsläpp och smuts vanligt förekommande, vilket i sin tur innebär att du bör välja ett material som inte absorberar avgasdoften och andra partiklar. Materialet bör heller inte vara känsligt parallellt som det ska vara lätt att rengöra!

Ett exempel på passande material är Träullit, vilket består av träull av gran, vatten, cement samt kalkstensmjöl.

 

Kontrollera om det finns några särskilda krav på brandskydd

Vi har tidigare pratat om att garaget kan vara hem åt brandfarliga föremål. Något som gör att det kan finnas särskilda krav på innertakets brandklassning. Kontrollera vilka regler och föreskrifter som gäller och välj sedermera ett adekvat tak.

För att lära dig mer om detta område rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel om brandklassade undertak.

 

Se till att taket inte är känsligt mot fukt och väta

Något annat som vi varit inne på tidigare är den potentiella förekomsten av temperaturskillnader, fukt och väta, som i sin tur riskerar att leda till mögel och röta. Ett bra tips är därför att välja ett tak som har hö motståndskraft mot just mögelangrepp.

 

Välj ett tak med god värmeisolering

Om garage däremot är uppvärmt och ventilerat kan det vara fördelaktigt att välja ett tak med god värmeisoleringsförmåga. Det kan nämligen leda till stora kostnadsbesparingar på uppvärmningsfronten.

Där har du det – en rad saker som är viktiga att tänka på för att hitta ett lämpligt tak för ditt garage!

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du önskar hjälp att hitta ett lämpligt innertak är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Allakustik. Med 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig.

Vi erbjuder uteslutande tak från marknadens ledande varumärken och har både en webbshop samt fysiska butiker på flera orter. Som om detta inte vore nog har vi möjlighet att hjälpa dig genom hela vägen – från beställning till montage.

Varmt välkommen till Allakustik, ditt förstahandsval för innertaks- och akustiklösningar!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov