Dölja ventilationsrör och andra takinstallationer – estetiska lösningar

Att dölja ventilationsrör och andra mindre dekorativa installationer i taket är förhållandevis enkelt! Det handlar främst om att tänka igenom alla detaljer för att skapa en attraktiv interiör. I den här artikeln beskriver vi därför hur du kan gå till väga för att dölja ventilationsrör och andra installationer i taket.

4 tips innan du sätter igång

Det estetiska är minst sagt väldigt viktigt för att ett rum, en bostad och även en hel byggnad ska få den rätta känslan. Ett tak som innehåller mindre dekorativa rör och installationer som ger ifrån sig störande ljud kan enkelt förstöra helheten. Kanske har du stört dig på dessa rör ett längre tag, eller så står du precis inför en kommande renovering. Oavsett vad din anledning är så förstår vi att du vill dölja ventilationsrören.

Att dölja ventilationsrör och andra installationer i taket är faktiskt relativt enkelt, och går dessutom ganska snabbt. Men innan du sätter igång vill passa på att ge några tips på vägen.

  • Säkerheten först – Även om den estetiska biten också är den som många främst fokuserar på så är det viktigt att säkerheten är det som kommer i första hand. När du döljer ventilationsrör och annan installation är det därför viktigt att du använder brandisolerande och gärna även fukt beständiga material.
  • Ljudisolera – Om det är så att den installationen som du vill dölja ger ifrån sig ett oljud bör du självklart välja ett ljudisolerande material. I vår tidigare artikel kan du läsa vilka ljuddämpande material du bör välja för att få bukt på oljudet.
  • Ska gömman ha någon extra funktion? – Det kan vara bra att i förväg fundera om din ventilationsgömma ska fylla någon extra funktion, eller om den endast ska dölja ventilationsrören. Utöver de två tipsen vi nämnt ovan kan du även välja att installera belysning i gömman.
  • I vilket skick är det befintliga taket? – Se över det befintliga taket innan du sätter igång. Är det helt, utan sprickor, eller behöver det målas? Ju bättre förberedd du är desto bättre kommer slutresultatet att bli.

 

Så döljer du ventilationsrör och andra takinstallationer

Du har egentligen två val när det kommer till att dölja ventilationsrören och andra installationer i taket. Antingen så monterar du ett helt nytt undertak nedanför rören, eller så gör du en gömma just där rören är. Nedan berättar vi mer.

  • Nedpendlat undertak – Kanske har du redan läst vår tidigare artikel om varför du bör montera ett nedpendlat undertak? Detta är det absolut enklaste, smidigaste och snabbaste lösningen för dig som planerar att montera ett heltäckande eller delvis täckande undertak för att dölja ventilationsrören! Läs vår artikel för att få veta mer om vad ett nedpendlat undertak innebär.
  • En gömma – Med hjälp av våra undertaksskivor kan du med fördel bygga en gömma runt dina ventilationsrör. Detta alternativ innebär att det mesta av ditt befintliga undertak förblir densamma, och att du endast döljer ventilationsrören.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Om du inte har möjlighet att själv dölja ventilationsrören kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov