Bättre akustik med direktmonterat undertak

Med ett direktmonterat undertak kan du förbättra akustiken i ett rum med ganska enkla medel. Det gör att du kan få ner ljudnivåerna i lokaler där ljud av olika slag blivit ett problem. Men hur fungerar det egentligen?

 

Vad är ett direktmonterat undertak?

För att förändra akustiken i ett rum går det att använda flera olika tekniker. Det går till exempel att montera upp akustikskivor på väggarna eller ha flyttbara lösningar som används vid behov, om det bara är vid vissa tillfällen ljudmiljön är problematisk. En smidig lösning kan vara att sätta akustikskivor i taket. Det är då särskilda skivor som skapats för att reducera ljud, och de kan limmas fast eller skruvas upp i det befintliga taket. De kan även gå att använda till exempel i valv  eller tak som är böjda på olika sätt.

 

Hur fungerar akustikskivorna?

När du använder akustikskivor påverkas olika ljuds efterklangstid. Mycket av ljuden i ett rum handlar om att ljudet studsar runt mellan golv och väggar och på det sättet får en efterklang. Med ett direktmonterat undertak använder du skivor vars funktion är att de absorberar ljudet, så det inte kan studsa vidare. På det sättet blir tiden ljudet rör sig i rummet kortare och den sammanlagda mängden ljud blir mindre eftersom färre ljud hörs samtidigt. Det kan göra att ljudmiljön upplevs som behagligare och det kan bli lättare att vistas i rummet.

 

Vad krävs av ditt tak?

Taket behöver vara ganska stabilt för att kunna bära de extra skivorna, men de allra flesta tak har en sån stabilitet, så det brukar inte vara något problem. Det går att sätta upp ett direktmonterat undertak oavsett om ditt tak är i trä, betong, gips eller av ett annat material. Akustikskivor är enkla att montera upp, så det är ett arbete som går snabbt att göra. De finns dessutom i olika modeller och format, så det går ganska lätt att hitta något som passar för dina lokaler. Akustikskivorna kommer att kunna göra skillnad i just de rum där du vill ha ett direktmonterat undertak för att få en bättre akustik.

 

När kan det vara nödvändigt?

Akustiken är framför allt ett problem i miljöer där det ofta är mycket ljud och även där det är starka ljud. Ett exempel är på förskolor där många barn väsnas och skriker samtidigt, och där personal tyvärr riskerar hörselskador. Att sänka ljudnivåerna där kan ha stor betydelse både för barn och vuxna. Ett annat exempel är skolmatsalar där många rör sig, pratar, skramlar med bestick och porslin. Att där absorbera ljudet så att varje ljud stannar en kortare tid i rummet kan vara det avgörande för att matsalen ska upplevas som en okej miljö. Det kan också vara viktigt att arbeta med akustik i rum där det spelas musik. Dels kan det vara för musikerna själva, så att ljudnivåerna inte blir för höga för dem, och dels kan arbete med akustik i det sammanhanget handla om att göra så att inte alltför mycket ljud läcker ut och stör grannar och andra i omgivningen.

 

Skapa en bättre akustik med ett direktmonterat undertak

I miljöer där ljud är ett problem kan ett direktmonterat undertak användas. Ljudet absorberas då av akustikplattor och ljudmiljön blir behagligare. Om du vill veta mer om hur du kan skapa en bättre ljudmiljö genom direktmonterat undertak kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

 

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov