Fyra tips för att minska eko i rum

Det är många som upplever problem med ekande ljud i sina hem och på sina arbetsplatser. Här tänkte vi därför berätta mer om vad detta kan bero på, varför det är viktigt att åtgärda samt hur man går tillväga för att lyckas med detta!

 

Innehåll

  • Vanliga orsaker till eko
  • Därför är det viktigt att åtgärda problem med eko
  • Så gör du för att minska ekot i ett rum
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Vanliga orsaker till eko

Eko uppstår när efterklangstiden är lång, d.v.s. när ljudvågorna studsar runt i rummet. Detta fenomen är således vanligt i rum som är väldigt sparsamt inredda samt i rum som är stora och har högt i tak, för att bara nämna några exempel.

 

Därför är det viktigt att åtgärda problem med eko 

Som vi har varit inne på tidigare är det många svenskar som upplever problem med eko, både i sina hem och på sina arbetsplatser. Att folk irriterar sig på ekande ljud är vanligt. Vad många inte vet är däremot att det faktiskt kan vara skadligt för deras hälsa!

Att vistas i ekande och bullriga lokaler under längre perioder kan exempelvis leda till att man upplever följande problem:

  • Koncentrationssvårigheter
  • Sömnsvårigheter
  • Ljudkänslighet
  • Hörselnedsättning
  • Ökat blodtryck

 

För att bara nämna några…

Om du vill lära dig ännu mer om de potentiella negativa hälsoeffekterna rekommenderar vi dig att kolla in vår tidigare artikel där vi rett ut för hur ljud påverkar hälsan.

Med anledning av detta är det av största vikt att man tar itu med ekot i sitt hem eller på sin arbetsplats!

 

Så gör du för att minska ekot i ett rum

Nedanför har vi samlat fyra tips som hjälper dig att minska ekot i ett rum:

 

1. Inred med ljuddämpande möbler och material

 

Ett enkelt och effektivt sätt att minska eko och höga ljudnivåer är att inreda med ljuddämpande möbler och material. Stora tjocka mattor, gardiner, soffor och fåtöljer är några exempel som hjälper till att minska ekot. Missa inte heller vår tidigare artikel där vi listat ljuddämpande material.

 

2. Montera ett akustiktak 

 

Trots att man inreder med ljuddämpande möbler och material är det oftast inte tillräckligt för att bli helt kvitt ekot. För att lyckas med detta rekommenderar vi dig därför att montera ett s.k. akustiktak. En slags innertak tillverkat av särskilda material som effektivt absorberar och minskar överflödigt ljud!

 

3. Montera vägghängda ljudabsorbenter

 

Ett alternativ till akustiktak är vägghängda ljudabsorbenter. Dessa är tillverkade av samma material som taken och går dessutom att få i en mängd olika utföranden. På så sätt kan du vara säker på att bli kvitt ekot på ett stilfullt sätt.

 

4. Ställ ut ljudabsorberande kontorsskärmar

 

Utöver akustiktak och vägghängda ljudabsorbenter, finns det även ljudabsorberande kontorsskärmar. Dessa skärmar står på hjul vilket gör dem väldigt mångsidiga. Skärma av rummet, minska ljudnivåerna och flytta runt dem vid behov!

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du vill veta mer om hur man kan minska eko, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig.

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande miljö. Allt ifrån bärverk till undertak och väggabsorbenter i olika material och utföranden. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov