Minska risken att utsättas för ljudkänslighet

Att vistas i högljudda miljöer under en längre tid medför många allvarliga hälsorisker. Förutom ökad trötthet, koncentrationssvårigheter och huvudvärk, riskerar det också att leda till sjukdomar som ljudkänslighet. Vi tänkte därför berätta mer om vad ljudkänslighet innebär, vad det kan bero på samt hur du kan skapa en behagligare ljudmiljö. 

 

Innehåll 

 • Vad är ljudkänslighet?
 • Höga ljudnivåer medför ökad risk
 • Skapa en bättre ljudmiljö
 • Ta hjälp av Allakustik

 

Vad är ljudkänslighet?

Ljudkänslighet, ljudöverkänslighet, ljudintolerans, hyperacusis eller hyperakusi är alla namn som kan användas för att beskriva den diagnos som huvudsakligen grundar sig i att man reagerar på ljud som andra inte uppfattar som störande.

Med andra ord är det en medicinsk diagnos som innebär att man kan reagera på ljud såsom höga röster, barnskrik, pappersprassel, porslin och fläktljud. En överkänslighet som i sin tur kan leda till ökad stress och isolering.

Även om ljudöverkänslighet är en medicinsk diagnos finns det många som kan störa sig på olika ljud, även om man inte har en diagnos. Faktum är också att ljud, såväl i små som stora, kan vara skadliga för oss människor. Som tidigare nämnts kan det leda till ökad trötthet, koncentrationssvårigheter och huvudvärk, vilket du kan läsa mer om i vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

 

Höga ljudnivåer medför ökad risk

När man pratar om orsaker till den medicinska diagnosen ljudöverkänslighet, talar man oftast om flertalet bakomliggande faktorer. Både fysiska och psykiska. Vad man har märkt är däremot att vissa yrkesgrupper är särskilt utsatta och till dessa hör bl.a.:

 • Musiker
 • Skolpersonal
 • Restaurang- och nattklubbspersonal
 • Byggnads- och fabriksarbetare

Med andra ord yrkesgrupper som har en sak gemensamt – att de kontinuerligt utsätts för höga ljudnivåer under längre perioder. För att arbeta i förebyggande syfte är det därför av största vikt att skapa behagliga ljudmiljöer, dels hemma men framförallt på högljudda arbetsplatser!

 

Skapa en bättre ljudmiljö

Det finns många sätt som du kan skapa en bättre ljudmiljö i hemmet eller på arbetsplatsen. Beroende på hur förutsättningarna och behoven ser ut, kan även lösningarna variera från fall till fall. Det finns däremot två alternativ som är ytterst effektiva – ljudabsorberande skärmar och tak.

Ljudabsorberande skärmar och tak är tillverkade av material som effektivt minskar ljudnivån och tar bort störande och överflödiga ljud. Beroende på lokalernas förutsättningar och de behov som finns kan olika material vara aktuella. Vanligtvis använder man sig av något av följande material:

 • Gips
 • Metall
 • Träull

För att lära dig mer om de olika materialen och dess fördelar, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel där vi pratar om olika typer av undertaksskivor. Tips på hur du väljer rätt tak för dina lokaler hittar du i vår artikel ”Innertak – så väljer du rätt”.

Förutom att vägg- och takabsorbenterna kan fås i olika material går de också att få i olika utföranden och färgen. Något som gör att de kan komplettera den övriga inredningen och därigenom skapa ett visuellt tilltalande hem eller en visuellt tilltalande arbetsplats.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt akustiklösning för just dig. Vi vägleder dig gärna genom produktutbudet och har även möjlighet att hjälpa dig med resterande del av processen – från beställning till montage.

Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov