Hur kan man minska buller?

Buller kan ställa till med stora problem för den personliga hälsan. Tyvärr är däremot höga bullernivåer vanliga på många svenska arbetsplatser. Vi tänkte därför berätta mer om varför detta är så farligt, samt reda ut för hur man kan minska buller.

 

Innehåll 

  • Därför kan buller vara skadligt
  • Vad säger Arbetsmiljöverket om buller?
  • Så kan man minska buller
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Därför kan buller vara skadligt

Vad många inte tänker på är att höga ljudnivåer i kombination med buller, kan vara väldigt skadligt för hälsan. Inte minst om man utsätts för dessa under längre tidsperiod. Men vilka komplikationer kan det då medföra?

Lågintensivt buller, vilket är vanligt förekommande på arbetsplatser, och som kan orsakas av vägtrafik, ventilation och elektronisk utrustning, kan leda till en ökad trötthet. Något som i sin tur leder till försämrad prestation på jobbet.

Andra typer av buller, exempelvis från flygplan och verktyg, kan leda till förhöjt blodtryck och huvudvärk. Utöver detta kan höga ljudnivåer och buller leda till stress och andra hälsorisker.

Som du säkerligen har märkt kan buller vara oerhört skadligt för dig och dina medarbetares hälsa. Mer information om detta hittar du i vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

 

Vad säger Arbetsmiljöverket om buller?

Beroende på hur högt bullret på din arbetsplats är, finns det olika krav på vad arbetsgivaren är skyldig att göra. Om det genomsnittliga bullret överstiger 80 dB (under en arbetsdag), är arbetsgivaren skyldig att:

  • Informera och utbilda de anställda om detta
  • Erbjuda tillgång till hörselskydd
  • Ge de anställda möjlighet att genomföra hörselundersökningar, om mätningar visar att det finns risk för hörselskada

För att lära dig mer om detta, kan du med fördel läsa Arbetsmiljöverkets krav för olika bullernivåer.

 

Så kan man minska buller

Det finns en rad olika åtgärder som man kan ta för att minska bullret på arbetsplatsen. Beroende på vilken typ av arbetsplats det gäller, kan det däremot finnas lösningar som är bättre lämpade än andra. Nedan har vi samlat några av dem:

 

1. Kontorsskärmar

En utmaning på kontor är att de oftast har stora öppna ytor. Något som gör att ljud och buller kan studsa fritt och upplevas som störande. För att slippa detta, kan man med fördel placera ljudabsorberande skärmar på några väl utvalda platser!

 

2. Väggabsorbenter

Har man inte någon möjlighet att placera ut kontorsskärmar på arbetsplatsen, kan man istället placera ljudabsorbenter på väggarna. Ett enkelt och effektivt sätt att minska buller och höga ljudnivåer, samtidigt som de blir ett snyggt komplement till er inredning.

 

3. Ljudabsorberande undertak

Den sista akustiklösningen som vi kan rekommendera er att investera i ett undertak som effektivt absorberar buller. På så sätt får ni bästa möjliga bullerdämpning på hela arbetsplatsen, och inte enbart på specifika platser!

 

4. Inred med mattor, gardiner och liknande 

Förutom akustiklösningar som kontorsskärmar, väggabsorbenter och ljudabsorberande undertak, kan ni med fördel inreda lokalerna med mycket textilier och mjuka material. Exempel på sådana saker är mattor, gardiner, soffor, fåtöljer och liknande.

 

5. Satsa på tyst arbetsutrustning 

Om det finns och används högljudda maskiner i lokalerna, kan det vara en bra idé att uppgradera dessa och satsa på så tyst arbetsutrustning som möjligt.

 

6. Upplys och utbilda personalen

Om du upplever problem med höga ljudnivåer på din arbetsplats är det alltid en bra idé att upplysa personalen om vilka problem som finns samt utbilda dem i hur de kan hjälpa till att minska ljudnivåerna!

 

7. Dela upp lokalerna

Stora utrymmen leder till högre ljudvolymer. För att minska dessa kan det således vara bra att dela upp lokalerna i mindre utrymmen. Om det är möjligt, vill säga.

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du vill veta mer om hur man kan minska buller, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig.

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande miljö. Allt ifrån bärverk till undertak och väggabsorbenter i olika material och utföranden. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov