5 tecken på dålig akustik

Dålig akustik är ett utbrett problem i såväl hem som på arbetsplatser. Det är dessutom ett mycket farligt problem som kan leda till allvarliga hälsorisker. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av en handfull tecken på dålig akustik samt berätta mer om varför det är så viktigt att ta itu med problematiken!

 

Innehåll

  • Saker som tyder på en dålig akustik
  • Därför är det viktigt att ta itu med problemen
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Saker som tyder på en dålig akustik 

Det finns en rad olika saker som tyder på en bristande akustikmiljö. Nedanför har vi samlat några av de allra främsta:

 

1. Höga ljudnivåer 

Höga ljudnivåer är en av de saker som folk reagerar allra mest på. Det är också allra enklast att uppmärksamma.

 

2. Långa efterklang

Något annat som tyder på en dålig akustik är långa efterklang, d.v.s. ekon. Dessa försämrar nämligen ljudmiljön avsevärt och innebär stora hälsorisker för de som vistas i lokalerna.

 

3. Susande och brummande ljud

Alla ljud är inte lika tydliga och högljudda. Det betyder däremot att inte att de är ofarliga. Låga konsekventa ljud från exempelvis ventilationen kan vara minst lika skadligt som höga ljud från maskiner. Åtminstone om man blir utsatta för dem under en längre tid.

 

4. Konsekvent och oförklarlig huvudvärk

Upplever du ofta att du har huvudvärk? Då kan det vara ett tecken på att du vistas i miljöer med dålig akustik.

 

5. Sömn- och koncentrationssvårigheter

Sömn- och koncentrationssvårigheter är andra tecken som kan tyda på att du vistas på platser där ljudmiljön är bristfällig.

 

Därför är det viktigt att ta itu med problemen

Som nämnts inledningsvis kan problem med dålig akustik medföra allvarliga hälsorisker. Ovanför har vi även nämnt några av de hälsoproblem som man kan uppleva till följd av en bristfällig ljudmiljö – ständig huvudvärk samt sömn- och koncentrationssvårigheter. Andra problem inkluderar:

  • Ökad trötthet
  • Ökad stress
  • Förhöjt blodtryck

Du hittar ännu mer information om riskerna och konsekvenserna i vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

Att vistas i miljöer med dålig akustik är däremot inte enbart farligt för hälsan. På arbetsplatser kan det även få förödande konsekvenser för arbetsmoralen, effektiviteten och resultatet!

 

Ta hjälp av Allakustik

Som du kan se finns det många goda anledningar att ta itu med dålig akustik. Om du önskar hjälp med detta, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande miljö. Allt ifrån bärverk till undertak och väggabsorbenter i olika material och utföranden. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov