Fyra tips för att minska ljud från väg

Om man bor nära en trafikerad väg är chansen stor att man upplever problem med vägrelaterade buller. Något som inte enbart kan vara irriterande, utan även kan påverka ens hälsa på ett negativt sätt. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du kan gå tillväga för att minska ljudet från en väg!

 

Innehåll 

  • Riktlinjer för buller från väg- och spårtrafik
  • Därför är det viktigt att ta bullret på allvar
  • Så kan du minska ljudet från väg- och spårtrafik

 

 

Riktlinjer för buller från väg- och spårtrafik

Enligt rådande regelverk och förordningar bör buller från väg- och spårtrafik inte överskrida 60 dbA vid en bostadsbyggnadsfasad. Den maximala ljudnivån vid uteplatser (som finns i anslutning till bostaden) bör inte överskrida 70 dbA.

För att lära dig mer om riktlinjer som gäller rekommenderar vi dig att läsa Boverkets regler och riktvärden för buller.

 

Därför är det viktigt att ta bullret på allvar 

Det finns många goda anledningar till varför man bör ta bullret från väg- och spårtrafik på allvar.

För många upplevs bullret som irriterande. Faktum är däremot att bullret kan leda till betydligt allvarligare konsekvenser. Över tid riskerar det nämligen att påverka hälsan på ett negativt sätt.

Som exempel kan långvarig exponering av buller, vare sig det handlar om höga eller lågfrekventa ljud, leda till att man:

  • Får koncentrationssvårigheter
  • Får sömnsvårigheter
  • Upplever en ökad trötthet
  • Blir ljudkänslig
  • Får tinnitus eller andra hörselrelaterade problem
  • Får högt blodtryck

 

Vill du lära dig mer om de potentiella konsekvenserna rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel där vi redogör för hur ljud påverkar hälsan.

 

Så kan du minska ljudet från väg- och spårtrafik 

Så, hur går man då tillväga för att minska buller som härrör från väg- och spårtrafik? Nedanför har vi samlat fyra tips och råd för hur man lyckas med detta:

 

Blommor och växter 

En av sakerna du kan göra för att få minska bullret är att plantera blommor och växter som växer sig höga.

 

Bullerplank

Trots att man planterar blommor och växter räcker det oftast inte för att få bukt med det störande ljudet helt och hållet. Ett alternativ är därför att komplettera (eller ersätta) växtligheten med bullerdämpande skärmar och plank. Dessa kan exempelvis byggas av materialet Träullit, vilket du kan lära dig mer om i vår tidigare artikel om Träullit för utomhusbruk.

 

Nya fönster

Bor man i en bostad med äldre fönster är risken stor att dessa släpper igenom stora mängder ljud. Att byta ut dem mot moderna treglasfönster kan således vara en bra idé för att minska ljudinsläppet.

 

Använd stora och tjocka gardiner

Har man inte möjlighet att investera i nya fönster kan man istället sätta upp stora tjocka gardiner vid de fönster som vetter mot vägen, då dessa bidrar till att minska ljudet.

 

Ta hjälp av Allakustik

Hos oss på Allakustik har du möjlighet att inhandla Träullit-skivor, vilka med fördel kan användas för att skapa bullerplank utomhus. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen! 

 

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov