Vikten av en bra ljudnivå på gym

På ett gym är musik en stor del av atmosfären. I detta sammanhang bidrar musiken till att du blir mer peppad och känner en större ork och engagemang kring din träning. Dock är det många som upplever att volymen är för hög och att musiken får en negativ effekt. En del människor väljer istället att stanna hemma på grund av den höga ljudvolymen. En för hög ljudvolym kan ge allvarliga konsekvenser på både kropp och huvud. Vart går gränsen för ljudnivån på ett gym och vad händer med kroppen när du vistats i ett högljutt rum?

 

När är ljudvolymen för hög?

Ett rums användningsområde eller storlek påverkar hur ljudet stutsar i rummet och vart gränsen går för ”för hög ljudvolym”. I en gymlokal är det liv och rörelse och ljudvolymen kommer automatiskt vara högre än på exempelvis ett kontor. En högre ljudvolym är även mer accepterat på ett gym än på ett kontor.

Du kan läsa vidare om vilka exakta siffror på ljudvolym och buller som gäller för olika typer av lokaler hos Folkhälsomyndigheten, och deras allmänna råd om höga ljudnivåer.

 

Varför är en för hög ljudvolym farligt?

Att vistas i en lokal där det är en hög ljudvolym kan resultera i allvarliga skador för både din kropp och för ditt huvud. Höga ljudvolymer kan resultera i hörselskador som exempelvis hörselnedsättning, tinnitus eller ljudöverkänslighet. När dessa skador väl är skedda kan det påverka dig hela livet ut.

Att vistas i för högljudda lokaler kan även leda till stress vilket i sin tur kan leda till sömnsvårigheter och stressymptom. Det kan även resultera i att du drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Även fast du inte märker att en hög ljudvolym påverkar dig så kan det ge allvarliga skador på din kropp i det långa loppet.

I en gymmiljö kan det vara svårt att sätta en gräns på vad som är ”rätt” och ”fel” volym på musik. Gymmet kopplas lätt samman med en hög volym och du kan lätt bli avtrubbad. Det får dock inte gå över en gräns där hälsan sätts på spel!

För att lära dig mer om de potentiella komplikationerna som kan uppstå, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

 

Vi kan hjälpa dig med ljuddämpning av lokal

En hög ljudvolym ska inte hindra dig att gå till ditt gym! Om du upplever att ditt gym spelar för hög musik eller också är för lyhört på grund av andra anledningar, borde du ifrågasätta detta och även be dem åtgärda problemet.

Arbetar du själv på ett gym och upplever att det finns problem med för höga ljudnivåer, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Vi erbjuder många olika sätt att ljuddämpa lokaler. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov