Ljudisolera hus – så gör du

Upplever du problem med akustiken i ditt hus? Då är du inte ensam. Det är nämligen många som upplever problem med såväl höga som lågfrekventa ljud. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du kan gå tillväga för att ljudisolera ditt hus!

 

Innehåll 

  • Risker med buller
  • Dålig akustik i hus
  • Tips för att förbättra ljudmiljön i ditt hus

 

Risker med buller

Först och främst hade vi tänkt berätta mer om varför det är så på pass viktigt att ta akustikproblemen på allvar.

Att utsättas för buller, vilket är samlingsnamnet för alla ljud som är oönskade (oavsett om de är höga eller låga), kan nämligen medföra allvarliga konsekvenser. Framförallt om man utsätts för dem under en längre tid.

Som exempel kan bullret medföra att man får följande problem:

  • Koncentrationssvårigheter
  • Sömnsvårigheter
  • Ökad trötthet
  • Ljudkänslighet
  • Tinnitus
  • Återkommande huvudvärk
  • Förhöjt blodtryck

För att bara nämna några av de potentiella konsekvenserna…

Om du vill lära dig ännu mer om riskerna rekommenderar vi dig att läsa vår tidigare artikel där vi reder ut hur ljud påverkar hälsan.

 

Dålig akustik i hus

Oavsett om man tänker på det eller inte, utsätts vi ständigt för störande ljud. Inte minst i våra hem. I hus är det exempelvis vanligt att man upplever problem med lågfrekventa ljud från ventilationssystemet, hushållsmaskiner och elektronik. Har man en stor villa kan det även finnas problem med efterklangstiden, d.v.s. att det uppstår ett eko.

 

Tips för att förbättra ljudmiljön i ditt hus

Nedanför har vi samlat några tips som hjälper dig att få bukt med buller i huset.


1. Inred med ljuddämpande material
 

Ett enkelt och kostnadseffektivt tips för att minska ljudnivåerna inomhus är att inreda med ljuddämpande material. Det kan exempelvis handla om gardiner, mattor och mjuka möbler.

Fler tips relaterat till detta hittar du i vår tidigare artikel där vi listar ljuddämpande material.


2. Montera ljudabsorbenter på väggarna

Trots att man inreder med ljuddämpande material är det sällan tillräckligt för att få bukt med bullret. Ett tips är därför att montera så kallade ljudabsorbenter på väggarna. Dessa är tillverkade av särskilda material som fångar upp och eliminerar överflödigt ljud.

En annan fördel med absorbenterna är att de går att få i en mängd olika material, färger och utföranden. På så sätt kan du matcha dem med den övriga inredningen och övergripande stilen i ditt hem!


3. Montera ett akustiktak

Ett annat alternativ är att montera ett akustiktak. Dessa tak består av liknande paneler som väggabsorbentera, och bidrar således till att minska ljudnivåerna på ett effektivt sätt. Perfekt för dig som vill lämna väggarna orörda.

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du vill veta mer om hur du kan minska bullret i ditt hus, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Vi har dels en webbshop och fysiska butiker där du kan inhandla både ljudabsorbenter och tak, men självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig genom hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov