Så kan du minska ljudnivåerna på industriarbetsplatser

Industriarbetsplatser är oftast mycket utsatta för buller och höga ljudnivåer. För att skydda dig själv och dina medarbetare är det därför viktigt att minska dessa och skapa en behaglig akustik. Låt oss därför berätta mer om hur du lyckas med detta!

 

Innehåll 

  • Utmaningar inom industrin
  • Därför är det viktigt att få bukt med problemen
  • Tips för att minska ljudnivåerna
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Utmaningar inom industrin

Som nämnts inledningsvis är industriarbetsplatser oftast utsatta för buller. Något som inte är särskilt konstigt med tanke på dess utformning och syfte. Lokalerna är stora och består mestadels av hårda material som stål, vilket skapar goda förutsättningar för ljudet att övergå till buller.

Till detta hör att industrierna använder sig av en mängd högljudda maskiner som kan medföra både skrikande, susande och bankande toner.

Sammantaget gör detta att industriarbetsplatser står inför många utmaningar när det kommer till att skapa en behaglig akustik.

 

Därför är det viktigt att få bukt med problemen

Det finns många goda anledningar till varför det är viktigt att få bukt med de höga ljudnivåerna. Först och främst på grund av att det kan vara farligt för dig och dina medarbetares hälsa.

Som exempel kan det medföra problem som sömn- och koncentrationssvårigheter, ständig huvudvärk, förhöjt blodtryck, ljudkänslighet och allvarliga hörselskador, för att bara nämna några. Mer information inom området hittar du i vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

Många av de tidigare nämnda besvären kan dessutom medföra andra risker. Ta koncentrationssvårigheter som exempel. Får man problem med detta så ökar också chanserna för att råka ut för en arbetsplatsolycka.

Att arbeta förebyggande mot höga ljudnivåer är också ett lagkrav.

 

Tips för att minska ljudnivåerna

Så, hur går man då tillväga för att minska ljudnivåerna på industriarbetsplatser? Ett av de allra effektivaste sätten, både resultat- och kostnadsmässigt, är att använda sig av akustiktak och vägghängda ljudabsorbenter.

Såväl akustiktaken som de vägghängda absorbenterna är tillverkade av speciella material som effektivt fångar upp och eliminerar överflödigt ljud.

I och med att omgivningarna kan man däremot inte använda vilka absorbenter som helst. Det gäller att använda hållbara material som klarar av att stå emot alla de yttre påfrestningar som kan uppstå. Absorbenterna bör också ha en hög motståndskraft mot brand.

Några av de material som kan vara bra att använda sig av är träull samt undertak av metall med underliggande absorbenter.

 

Ta hjälp av Allakustik

Önskar du hjälp att förbättra akustiken på just er arbetsplats? Vänd dig då till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov