Hur mäter man buller? Allt du vill veta om bullermätning

Att vistas i bullriga och högljudda miljöer under längre period kan vara skadligt för din hälsa. Men hur gör man egentligen för att mäta buller? I denna artikel berättar vi allt som du behöver veta om denna typ av mätningar.

 

Innehåll 

  • Men först – kort om buller
  • Så mäter man buller
  • Minska ljudnivån med Allakustik

 

Men först – kort om buller

Först och främst tänkte vi börja med att reda ut för vad buller faktiskt är. Till buller hör egentligen alla oönskade ljud. Vanligtvis högljudda sådana. Det finns däremot också lågfrekvent buller, vilket exempelvis kan vara svaga brusande ljud från ventilationssystem.

 

Oönskade ljud medför stora risker 

Som nämnts inledningsvis kan oönskade ljud vara skadligt för människors hälsa. Speciellt om vi utsätts för dem under en längre tid. Därför är det väldigt viktigt att man säkerställer att de platser man vistas på ofta – exempelvis hemmet och jobbet – inte har några buller.

Att vistas i sådana miljöer kan nämligen resultera i bl.a. ökad stress, försämrad koncentrationsförmåga, ökad trötthet, ständig huvudvärk och förhöjt blodtryck. Mer information om detta hittar du i vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

 

Så mäter man buller

Nu när du är medveten om vad buller är samt vilka potentiella risker som detta kan medföra, är du troligtvis intresserad av att veta mer om hur man faktiskt mäter buller. Så, hur gör man?

För att lyckas med detta använder man sig vanligtvis av ett särskilt intstrument/redskap som brukar kallas för decibelmätare, bullermätare, ljudmätare eller ljudnivåmätare.

Beroende på om man ska mäta buller i en privatbostad, skola, restaurang, kontor, diskotek eller någon annan lokal, kan det finnas olika mätmetoder som är bäst lämpade respektive olika riktlinjer att följa.

 

Minska ljudnivån med Allakustik

Har du problem med buller i ditt hem eller på din arbetsplats? Då kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Vi har över 25 års erfarenhet av att leverera högpresterande lösningar som skapar en god rumsakustik och behagligare arbetsmiljö.

Hos oss kan du också välja i vilken utsträckning du önskar hjälp. I vår webbshop kan du inhandla allt du behöver, från bärverk till akustikplattor, och i våra gör det själv-filmer berättar vi hur du går tillväga för att montera dessa.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov