Olika typer av akustikmaterial

När man vill minska ljudnivåerna inomhus kan man med fördel använda sig av ljudabsorbenter och innertak av akustikmaterial. Men vilka olika typer av akustikmaterial finns det egentligen? Här listar vi några av de vanligaste materialen, samtidigt som vi passar på att reda ut för deras respektive fördelar.


Innehåll
 

  • Vad menas med ett akustikmaterial?
  • Buller – ett av vår tids stora samhällsproblem
  • Minska bullret med akustikmaterial

 

Vad menas med ett akustikmaterial?

Det som kännetecknar akustikmaterial är att de absorberar överflödiga ljud och därav sänker ljudnivån. Något som är väldigt viktigt för att skapa en behagligare inomhusmiljö, fri från buller!

 

Buller – ett av vår tids stora samhällsproblem

Buller, vilket definieras som oönskade, är ett av vår tids stora samhällsproblem. Det finns ständigt runt om oss. Överallt och hela tiden. Vare sig vi vistas i hemmet, på arbetsplatsen eller på offentliga platser, blir vi utsatta för såväl höga som lågfrekventa ljud.

Att utsättas för buller under långa tidsperioder kan leda till allvarliga konsekvenser i form av koncentrationssvårigheter, ljudkänslighet, tinnitus och andra hörselrelaterade problem för att bara nämna några.

Med anledning av detta bör bullret tas på största allvar!

 

Minska bullret med akustikmaterial

För att få bukt med bullret kan du med fördel förse hemmet eller arbetsplatsen med ljudabsorbenter tillverkade av akustikmaterial.

Nedanför har vi samlat några av de vanligaste förekommande akustikmaterialen:


Träullit
 

Träullit är ett material som består av träull och cement. Resultatet är ett funktionellt, hållbart och miljövänligt material med många goda egenskaper. Som exempel har det god ljudabsorptionsförmåga men även hög motståndskraft mot väta och brand.

 

Stenull 

Stenull är en typ av mineralull som huvudsakligen består av stenmineraler. Fördelen med detta material är att det har en hög densitet, vilket bland annat medför att de flesta akustikskivor av stenull klassificeras inom den bästa klassen för ljudabsorption!

Mer information om detta material och dess fördelar hittar du i vår tidigare artikel som handlar om ljudisolering med stenull.

 

Skumgummi

Ett annat akustikmaterial som är vanligt förekommande är skumgummi. En av de främsta fördelarna med detta material är att det är förhållandevis billigt i jämförelse med exempelvis stenull. Å andra sidan har det inte lika hög densitet, varpå ljudabsorptionsförmågan inte är lika bra. Skumgummi är vanligt förekommande i musikstudios.

Mer information om detta material och dess fördelar hittar du i vår tidigare artikel som handlar om skumgummi för ljudisolering.

 

Ta hjälp av Allakustik

Att navigera mellan de olika akustikmaterialen och välja en lösning som bäst uppfyller de behov som finns, är lättare sagt än gjort. Om du önskar hjälp att skapa en behagligare akustikmiljö i ditt hem eller på din arbetsplats, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik!

Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta en lösning som passar just dig, dina behov och dina lokalers förutsättningar. Vi hjälper dig dessutom genom hela processen – från beställning till montage.

Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov