Allt du vill veta om skumgummi för ljudisolering

Det finns en mängd ljuddämpande material på marknaden, varav skumgummi är en av dem. Men vilka fördelar och begräsningar erbjuder egentligen detta material och när lämpar det sig bäst att använda? Allt detta reder vi ut i denna artikel.

 

Innehåll 

  • Fördelar med skumgummi
  • Skumgummits begränsningar
  • Då bör skumgummi användas
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Fördelar med skumgummi

Precis som de flesta ljuddämpande material erbjuder skumgummi både för- och nackdelar. Vi hade tänkt börja med att reda ut det förstnämnda. En av de allra största fördelarna med skumgummit är att det är förhållandevis billigt i jämförelse med andra ljuddämpande material.

Ytterligare en fördel med skumgummit är att det oftast är väldigt lätt att montera även för den oerfarne. Till skillnad från många andra ljudabsorbenter, som oftast levereras med någon typ av monteringsanordning, har skumgummit i de flesta fall en självhäftande baksida. Något som möjliggör en mycket enkel montering!

Sist men inte minst så erbjuder skumgummit bra ljudisolerande egenskaper. Och det är alltså kombinationen av allt detta – ett billigt inköpspris, enkel montering och bra ljuddämpning – som gör skumgummit till ett så populärt alternativ.

 

Skumgummits begränsningar

Med fördelar kommer även nackdelar och begränsningar. Likaså är det med skumgummit, som trots sina ljuddämpande egenskaper, inte resulterar i fullt lika effektiv ljuddämpning som andra material.

En annan nackdel är att det krävs väldigt stora mängder skumgummi för att få en bra ljuddämpande effekt. Något som i sin tur gör det svårt att använda i stora utrymmen. Det är troligtvis ingen som vill sätta upp eller mötas av skumgummitäckta väggar på kontoret eller i offentliga miljöer.

 

Då bör skumgummi användas 

Sammantaget medför allt detta att skumgummit gör sig bäst när man vill ljudisolera mindre utrymmen där det inte ställs stora krav på det visuella. Det är också därför som skumgummi huvudsakligen användas i musikstudios.

 

Ta hjälp av Allakustik

Att navigera mellan de ljuddämpande materialen och välja en lösning som bäst uppfyller de behov som finns, är lättare sagt än gjort. Om du önskar hjälp att skapa en behagligare akustikmiljö i ditt hem eller på din arbetsplats, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik!

Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta en lösning som passar just dig, dina behov och dina lokalers förutsättningar. Vi hjälper dig dessutom genom hela processen – från beställning till montage.

Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov