Så väljer du rätt bland alla akustiklösningar

Det finns en rad olika akustiklösningar på marknaden. Men hur går man egentligen tillväga för att hitta den lösning som passar bäst till ens förutsättningar och behov? Det tänkte vi försöka reda ut i denna artikel!

 

Innehåll 

  • Olika typer av akustiklösningar
  • Tips för att välja rätt akustiklösning
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Olika typer av akustiklösningar

Som nämnts inledningsvis finns det en rad olika typer av akustiklösningar på marknaden. Nedanför tänkte vi berätta mer om några av de allra populäraste lösningarna som används av såväl privatpersoner som företag:

 

Akustiktak 

En av de mest populära lösningarna är s.k. akustiktak. Precis som namnet antyder är det ett innertak som är tillverkat av ett ljudabsorberande material såsom mineral-, sten- eller träull för att bara nämna några alternativ. 

Det finns många fördelar med att använda akustiktak. Till några av de främsta hör däremot:

  • Att de kan monteras i såväl små som stora lokaler
  • Att de ger ett effektivt skydd mot buller och höga ljud
  • Att de går att få i en mängd olika utföranden

 

Vägghängda ljudabsorbenter 

Ett annat populärt alternativ är vägghända ljudabsorbenter. Likt akustiktaken är dessa tillverkade av ljudabsorberande material som effektivt minskar buller och höga ljudnivåer.

En stor fördel med detta alternativ är att det är väldigt prisvärt samtidigt som installationen är väldigt enkel. De kan dessutom användas i alla typer av utrymmen och går såklart att få i en mängd olika färger, former och storlekar.

 

Akustikskärmar på hjul

Har man stora öppna ytor, vilket exempelvis är fallet i ett öppet kontorslandskap, kan akustiktak eller vägghängda absorbenter inte vara tillräckliga. De kan behöva kompletteras med lösa akustikskärmar på hjul som enkelt kan förflyttas i lokalerna.

 

Akustikputs 

Ett alternativ till såväl akustiktak som vägghängda absorbenter är akustikputs. Det finns däremot olika typer av puts. Det första alternativet liknar till mångt och mycket traditionellt spackel eller målarfärg, då det består av ett tjockt lager som sprutas på tak och eller väggar.

Fördelen här är såklart det stilrena utseendet och möjligheten att applicera putsen på ytor som inte är helt raka. Nackdelen är däremot att de ljudabsorberande egenskaperna oftast är begränsade.

Det andra putsalternativet erbjuder däremot något bättre ljudabsorberande egenskaper. Detta eftersom de bakom putsen har en mineralullsisoleringen. De påminner alltså om akustiktak eller absorbenter och limmas vanligtvis fast på väggar och tak.

 

Möbler och inredning 

Sist men inte minst kan man använda sig av ljudabsorberande möbler och inredning för att få bukt med buller och oljud. Vanligtvis räcker det inte med att enbart inreda med möbler, utan det bör snarare ses som ett komplement till ovanstående lösningar.

 

Tips för att välja rätt akustiklösning 

Så, hur går man då tillväga för att hitta en passande lösning till ens hem eller kontor? Nedanför delar vi med oss av fyra saker som är viktiga att ta hänsyn till för att hitta en lämplig lösning:

 

1. Gör en ljudmätning

Olika lokaler och utrymmen kan ha varierande problem med buller och oljud. För att välja en passande lösning gäller det att veta hur pass höga ljuden faktiskt är. Något som bäst görs via en s.k. buller-/ljudmätning.

 

2. Ta reda på om det finns några särskilda krav  

Denna punkt hör ihop med ovanstående. På arbetsplatser, och i vissa andra utrymmen, finns det nämligen föreskrifter som reglerar gränsvärdena för buller. Kontrollera därför om det finns några särskilda krav i just dina lokaler.

 

3. Utgå ifrån lokalernas förutsättningar

Det är alltid viktigt att utgå ifrån lokalernas förutsättningar när man ska välja akustiklösning. Gäller det ett mindre utrymme så kanske vägghängda absorbenter är den bästa lösningen, medan det i större lokaler kan krävas både akustiktak och vägghängda absorbenter.

Som vi varit inne på tidigare kan det i stora öppna utrymmen även behövas skärmar på hjul och eller ljudabsorberande möbler. Det är helt enkelt lokalernas förutsättningar som styr!

 

4. Ta hänsyn till det visuella

Såväl akustiktak som vägghängda absorbenter kan fås i en rad olika färger och utföranden. Låt de därför ackompanjera den övriga inredningen och stilen som finns i lokalerna. Var inte rädd för att använda andra kulörer än vitt.

Vill du få inspiration kan du med fördel spana in vår tidigare artikel där vi listar nio snygga innertak.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Har du problem med buller i ditt hem eller på din arbetsplats? Då kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Vi har över 25 års erfarenhet av att leverera högpresterande lösningar som skapar en god rumsakustik och behagligare arbetsmiljö.

Hos oss kan du också välja i vilken utsträckning du önskar hjälp. I vår webbshop kan du inhandla allt du behöver, från bärverk till akustikplattor, och i våra gör det själv-filmer berättar vi hur du går tillväga för att montera dessa.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov