Vad bidrar till bra akustik? Vi ger dig svaret

Att det är viktigt med en behaglig ljudnivå är de flesta medvetna om vid det här laget. Men vad bidrar egentligen till en bra akustik? I denna artikel reder vi ut alla frågetecken och ger dig svar på frågan.

 

Fyra saker som bidrar till en bra akustik

Det finns en mängd olika faktorer som kan förbättra akustiken i ditt hem eller på din arbetsplats. Nedanför listar vi fyra av dem:

 

1. Mjuka material 

En av de saker som sänker ljudnivån och bidrar till en behagligare inomhusmiljö är mjuka material.

Till mjuka material hör en mängd olika ting. Det kan handla om allt ifrån mattor, gardiner och andra textilier till fåtöljer, soffor och andra möbler, för att bara nämna några.

 

2. Rummets utformning

Hur rummet eller lokalerna är utformande har en stor inverkan på akustiken. Som du säkerligen har fått erfara någon gång så bidrar stora utrymmen till att det uppstår ekon och allmänt dåligt ljud. Akustiken tenderar därför att vara bättre i lite mindre rum med kort efterklangstid.

 

3. Akustiktak

En av de allra bästa sakerna som bidrar till en behaglig ljudnivå är så kallade akustiktak. Dessa tak är nämligen tillverkade av speciella material som effektivt absorberar oönskade ljud och drastiskt sänker ljudnivån.

 

4. Ljudabsorbenter

Förutom akustiktak finns det även vägghängda ljudabsorbenter. Även dessa är tillverkade av speciella material som förbättrar akustiken.

 

Därför är det så viktigt med en behaglig ljudnivå

Som nämnts inledningsvis är de flesta medvetna om att det är viktigt med bra akustik. Inte alls lika många är däremot medvetna om varför det är så viktigt.

Det korta svaret är att dålig akustik kan vara skadligt för din hälsa. Att vistas i utrymmen med höga ljudnivåer kan bl.a. medföra sömn- och koncentrationssvårigheter, huvudvärk, ljudkänslighet och i värsta fall hörselskador. Du hitta mer djupgående information i vår artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

 

Ta hjälp av Allakustik

Vill du få hjälp att förbättra akustiken i ditt hem eller på din arbetsplats? Vänd dig då till oss på Allakustik. Med över 25 år i branschen och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta den bästa lösningen för just dig!

I vår webshop och i våra butiker kan du hitta allt material som behövs för att lyckas. Vill du hellre att vi hjälper dig genom hela processen – från val av material till beställning och montage – gör vi gärna detta.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov