Risker med att bli utsatt för högt ljud

De flesta känner till att för höga ljud inte är bra för hälsan. Det som många dock inte tänker på är att skadliga ljud inte måste vara extremt höga utan det kan handla om att du utsätter dig för en förhöjd ljudnivå under en lång tidsperiod. Något som är vanligt på exempelvis arbetsplatser. Men vad händer när du utsätter dig för högljudda miljöer?

 

Vad händer när du utsätts för höga ljud?

När vi utsätts för ett starkt ljud kan kroppen ta skada. De ljudkänsliga hårcellerna i innerörat och nervceller kan skadas. Om ljudet är jättestarkt är det lättare att skadan sker och den tar inte lika lång tid. Precis efter din kropp har utsatts för ett högt ljud kan du få lock i dina öron och din hörsel kan försämras.

I värsta fall kan du drabbas av ett ringande eller susande ljud i öronen. Utsätter du din kropp ofta för dessa ljud kan det leda till svåra skador i framtiden och skadorna kan kvarstå. Detta märks inte på en gång utan kan upptäckas flera år efter. Med det sagt ska man vara oerhört försiktig när det kommer till att vistas i högljudda rum.

Att utsätta sig själv för höga ljud kan drabba din kropp på olika sätt. Du kan även drabbas, på sikt, av stressyndrom, hjärt- och kärlsjukdomar, migrän och sömnsvårigheter. Som tidigare nämnt dyker inte dessa symtom upp direkt utan visar sig sakta men säkert och när de väl är där är det svårt att göra något åt det.

En hög ljudnivå på exempelvis din arbetsplats kan leda till att du inte presterar lika bra och att du snabbar känner dig trött och sliten. Kvalitén sjunker på arbetsplatsen.

 

Vi kan hjälpa dig!

Upplever du att du eller någon i din närhet utsätts för höga ljud dagligen så bör detta tas på största allvar. Handlar det om barn eller unga så är det ännu viktigare att ta till åtgärder.

Vi på Allakustik har många års erfarenhet av att förse kontor, skolor och offentliga miljöer med ljudabsorberande lösningar. Hos oss hittar du såväl akustiktak som vägghängda ljudabsorbenter, vilka förbättrar såväl estetiken som akustiken. Vi hjälper dig genom hela processen – från planering till montering!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov