Så får du bukt med störande ljud från ventilationen

Ventilationssystem som genererar störande ljud är vanligt förekommande på arbetsplatser. Men hur mycket får egentligen ventilationen låta? Och hur får man bukt med problemet? I denna artikel reder vi ut alla frågetecken som rör störande ljud från ventilationen.

Innehåll 

  • Hur mycket får ventilationen låta?
  • Så kan ljudet påverka din hälsa
  • Gör en buller-/ljudmätning
  • Så slipper du störande ljud från ventilationen
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Hur mycket får ventilationen låta?

Det finns, som tidigare nämnts, många som upplever störande ljud från ventilationssystemet på arbetsplatsen. Näst intill ingen är däremot medveten om hur mycket som ventilationen faktiskt får låta. Vilket av naturliga skäl inte är särskilt konstigt.

Som tur är finns det allmänna råd och bestämmelser som rör ljudnivåer och buller inomhus. Riktvärdet för kontinuerliga störningar, orsakade av exempelvis en fläkt, är 35 dBA. Ljudet från ventilationen får alltså inte överstiga 35 decibel, enligt Arbetsmiljöverkets författningssamling om buller.

Det bör dock tilläggas att detta gäller på arbetsplatser där det ställs stora krav på koncentration och säker taluppfattbarhet. Exempel på sådana arbetsplatser är skolor och kontor/kontorslandskap.

 

Så kan ljudet påverka din hälsa

Störande ljud, från exempelvis ventilationen, kan vara mycket farligt för din och dina medarbetares hälsa. Inte minst om man utsätts för dem under en längre tid. Vilket är vanligt på arbetsplatser i och med att de flesta spenderar större delen av dagen på jobbet.

Bland mycket annat kan störande ljud resultera i ökad stress samt ljudtrötthet. Något som innebär att man reagerar negativt på ”vanliga ljud”. Som ett resultat av detta försämras också koncentrationsförmågan, parallellt som tröttheten ökar.

För att lära dig mer om negativa hälsoeffekter orsakade av höga och störande ljud, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel där vi reder ut hur ljud påverkar hälsan.

 

Gör en buller-/ljudmätning 

Att ventilationen inte får låta mer än 35dBA, säger dig troligtvis inte så mycket. Upplever du däremot att ventilationsproblemet låter så pass högt att det stör din koncentration- och arbetsförmåga, bör du ta upp detta med din arbetsgivare.

Det är nämligen din arbetsgivares ansvar att följa föreskrifterna om buller samt arbeta förebyggande, regelbundet och långsiktigt gentemot det. För att ta reda på om ventilationen överstiger det tillåtna riktvärdet, kan din arbetsgivare låta göra en buller-/ljudmätning.

Är du själv arbetsgivare kan och bör du omedelbart ta initiativ till detta i och med att störande ljud kan medföra en stor hälsorisk för dig och dina anställda.

 

Så slipper du störande ljud från ventilationen

Det finns såklart en mängd olika åtgärder man kan ta för att minska de störande ljuden från ventilationen. Ett av dem är att dölja eventuellt synliga system och dragningar under ett ljuddämpande undertak.

På så sätt kan brummande och andra störande ljud (som inte kan härröras till systemet luft in- eller uttag) minskas. Genom att placera ett ljudabsorberande tak i lokalerna minskar också andra ljud som annars är vanligt förekommande på arbetsplatser.

Ett annat vanligt förekommande problem är att ljudet som kommer från ventilationssystemet in- eller uttag, ”studsar runt” i lokalerna. Därför upplevs de också som högre och mer störande än vad de egentligen är. För att få bukt med detta problem kan man även placera ljudabsorbenter på väggarna.

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du också upplever störande ljud från ventilationen eller bara störande ljud överlag på arbetsplatsen, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Vi har över 25 års erfarenhet av att skapa behagliga ljudmiljöer på arbetsplatser.

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande miljö. Allt ifrån bärverk till undertak och väggabsorbenter i olika material och utföranden. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov