Tips när du ska skärma av rum på arbetsplatsen

På många kontor arbetar man i öppna kontorslandskap, vilket medför att ljudnivåerna kan vara höga och tillgången till privata arbetsytor små. För att få bukt med båda dessa problem, kan du med fördel skärma av rummet med ljudabsorberande skärmväggar. Låt oss därför berätta mer om fördelarna med detta samt hur du går tillväga för att lyckas!

 

Innehåll

  • Utmaningar i öppna kontorslandskap
  • Minska problematiken med skärmar
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Utmaningar i öppna kontorslandskap

Som nämnts inledningsvis använder sig många arbetsplatser av öppna kontorslandskap. Det innebär att alla medarbetare sitter tillsammans på en stor och öppen yta. Man har alltså inga egna kontor.

Det finns dessvärre ingen siffra som anger hur många av Sveriges miljontals kontorsarbetare som sitter i öppna kontorslandskap. Man kan däremot se att allt fler har övergått till sådana lösningar under många års tid, och trenden verkar även hålla i sig.

Som med det mesta här i världen så finns det både för- och nackdelar med denna typ av kontorslösningar. Två av de främsta fördelarna är helt klart den ökade känslan av gemenskap och den förbättrade kommunikationen.

Nackdelarna tenderar däremot att överskugga fördelarna. I en artikel på Metrojobb skriver hjärnforskaren Katarina Gospic bl.a. följande:

”Störande ljud kan sänka prestationen med upp till 66 procent och varje gång vi blir avbrutna kan det ta upp till 25 minuter att återfå fokus. Öppna kontorslandskap är oftast fulla av störningsmoment, och bör undvikas om det går. Forskning visar också att personer i öppna kontorslandskap mår sämre.” 

Även i den välrenommerade Läkartidningen har Läkarförbundet skrivit att man avråder från kontorslandskap, med hänvisning till att ”forskningen är förhållandevis entydig om att det är problematiskt för yrken som kräver koncentration och hänsyn till sekretess”.

Återkommande problem med de öppna kontorslandskapen är således de höga ljuda nivåerna och bristen på koncentration. Faktum är dessutom att höga ljudnivåer är betydligt farligare än vad de flesta är medvetna om.

 

Höga ljudnivåer – farligare än vad du tror

Om du någon gång har vistats i en miljö med höga ljudnivåer, är chansen stor att du känt dig dålig efteråt. Kanske har du fått svårt att koncentrera dig. Kanske har du fått huvudvärk. Eller också både och. Det kommer med största sannolikhet från de höga ljudnivåerna!

Att vistas i högljudda miljöer kan nämligen resultera i negativa hälsoeffekter som:

  • Ökad stress
  • Försämrad koncentrationsförmåga
  • Ökad trötthet
  • Förhöjt blodtryck
  • Huvudvärk

För att lära dig ännu mer om riskerna och de möjliga konsekvenserna av buller och oljud, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

 

Minska problematiken med skärmar

Låt oss vara ärliga – de öppna kontorslandskapen är troligtvis här för att stanna. Det gäller därför att göra det bästa av situationen. Ett bra sätt att få bukt med två av de största utmaningarna – höga ljudnivåer och bristen på koncentration – är att skärma av rummet med ljudabsorberande skärmväggar.

På så sätt kan du skapa mindre utrymmen som kan nyttjas för exempelvis koncentrerat och ostört arbete. Använder du dig av ljudabsorberande skärmar kan du dessutom vara säker på att de minskar ljudnivåerna avsevärt!

Exakt hur många skärmar som behövs och hur de ska placeras beror på lokalernas förutsättningar och dina behov. Börja därför med att fundera över vilka behov du och dina medarbetare har samt hur lokalen ser ut. Därefter kan ni börja inhandla skärmarna.

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du jobbar i ett öppet kontorslandskap och önskar att minska ljudnivåerna på din arbetsplats, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Vi har både en webbshop och fysiska butiker där du kan inhandla allt material som behövs. Men självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig genom hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov