Tips för en bättre ljudmiljö i kontorslandskap

Det trendiga och moderna öppna kontorslandskapet har många fördelar om det implementeras på rätt sätt. Gör fel och det kan få ödestigande effekter på både välmåendet och effektiviteten hos dina arbetskollegor. Låt oss därför berätta mer om varför en hög ljudnivå bör undvikas i kontorslandskap samt hur du går tillväga för att uppnå en optimal ljudmiljö!

 

Konsekvenser av en för hög ljudnivå i kontorslandskap

Det finns mycket som tyder på att höga ljudnivåer påverkar människor negativt. Inte minst om vi utsätts för dem under en lång tid, vilket tyvärr är vanligt förekommande på arbetsplatser. Däribland i öppna kontorslandskap.

I en studie som genomförts av John Marsh på högskolan i Gävle fann man att effektiviteten hos människor som arbetar i öppna kontorslandskap kan minska drastiskt till följd av störningar och höga ljudnivåer. Mer specifikt fann man att den kan minska med så mycket som 66 procent. Något som dels får förödande effekter för personalen, men också för företagets lönsamhet.

Det finns också gott om exempel på hur höga ljudnivåer kan ha en negativ inverkan på vår hälsa. Vi blir trötta, mer stressade och lättirriterade, för att bara nämna några av konsekvenserna. För att lära dig mer om dessa, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

 

Hur sänker man ljudnivån i kontorslandskapet?

Genom att installera ljudabsorbenter kan du göra en enorm skillnad i upplevt buller hos personalen. Det finns många alternativ att välja mellan men i slutändan handlar det bara om att börja göra kontorslandskapet till en bättre plats att vistas. Vi ska nu gå igenom de bästa och mest effektiva sätten att sänka ljudnivån.

 

  • Akustikplattor – Genom att sätta in ett nytt innertak med specialdesignade skivor av material som är gjort för att fånga upp ljudvågor så får du en snygg och tystare miljö att vistas i.

 

  • Väggabsorbenter – Genom att sätta upp en form av tavla på väggen med ljuddämpande material inuti så sänks ljudnivån effektivt. Det är enkelt och kostnadseffektivt. Detta är det första man bör göra då det går att kombinera med andra alternativ om man önskar mer effekt.

 

  • Mer textilier – Genom att inreda lokalen med mattor, soffor och gardiner kan man få en viss ljuddämpande effekt. Självklart är det inte lika effektivt som väggabsorbenter eller akustikplattor men varför inte göra lokalen både trevligare och tystare på samma gång.

 

Ta hjälp av oss på Allakustik

Det finns många material och lösningar att välja mellan, och det är därför viktigt att veta alla de fördelar man kan förvänta sig. Vi på Allakustik har jobbat med ljudreducering i över 25 år och har utfört tusentals projekt.

Med andra ord är vi en trygg samarbetspartner om du önskar att minska ljudet på arbetsplatsen. Vi hjälper dig gärna genom hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov