Tips för en bra ljudmiljö på arbetsplatsen

Höga ljudnivåer är ett vanligt förekommande problem på många olika slags arbetsplatser, däribland restauranger, industrier, kontor, förskolor och skolor. Vi tänkte därför berätta mer om vilka komplikationer detta kan leda till, samt hur du går tillväga för att skapa en bra ljudmiljö på arbetsplatsen.

Innehåll

  • Vanliga orsaker till höga ljud på arbetsplatsen
  • Därför är ljud och buller farligt
  • Vad kan man göra för att minska ljudvolymen på arbetsplatsen?
  • Ta hjälp av Allakustik

Vanliga orsaker till höga ljud på arbetsplatsen

Som tidigare nämnts är höga ljudnivåer och buller ett vanligt förekommande problem på en rad olika arbetsplatser. Beroende på vilken typ av arbetsplats det gäller, kan oljuden uppkomma av olika orsaker.

Det är inte ovanligt att höga ljud och buller kan orsakas av kollegors samtal, antingen i telefon eller också med varandra, dörrar och steg som slår, trafiken utomhus, ventilation, kopieringsmaskiner och andra apparater.

Därför är ljud och buller farligt

Starka ljud på din arbetsplats kan bland annat orsaka stress, tinnitus och det kan också påverka din prestationsförmåga. Att ha stressfyllda ljud runt omkring dig kan orsaka koncentrationssvårigheter och göra att du känner dig splittrad på jobbet.

Dessutom kan det resultera i att du inte hör viktiga ljud eller uppfattar helt vad din kollega säger. Det kan till och med leda till att du missar viktiga ljud som i en nödsituation kan bli allvarligt. Du kan också få komplikationer som påverkar dig negativt i privatlivet.

Mer information om varför ljud och buller är farligt samt hur det kan påverka dig, hittar du i vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

Vad kan man göra för att minska ljudvolymen på arbetsplatsen?

En sak man kan göra för att minska ljudvolymen på arbetsplatsen är att använda sig utav absorberande material. Man kan bland annat använda sig utav textilier, skärmavskiljare och mjuka mattor i gångstråk.

Ett annat alternativ är att använda sig av ljudabsorberande undertak, vilka effektivt absorberar höga ljud och buller i lokalerna. En stor fördel är att de kan användas på alla typer av arbetsplatser, från skolor och butiker till industrier.

Utöver detta kan man såklart försöka att själv ta åtgärder för att minska ljudnivåerna i den mån det är möjligt. I öppna kontorslandskap kan det vara bra att visa hänsyn till sina kollegor och inte prata i telefon för högt eller hålla en hög samtalston när man pratar med en kollega. Det kan också vara fördelaktigt att inte placera skrivare och andra högljudda apparater för nära någons arbetsplats.

Summering

Nu hoppas vi att du har fått dig en inblick i vad som kan orsaka höga ljud och buller på arbetsplatser, varför det är farligt och vad du kan göra för att få bukt med dem.

Ta hjälp av Allakustik

Om du vill veta mer om hur du kan minska ljudnivåerna på din arbetsplats på ett effektivt sätt, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Vi ser till att hitta en skräddarsydd lösning utformade efter förutsättningarna på din arbetsplats. Självfallet hjälper vi dig genom hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov