Hur kan man ljuddämpa ett rum?

Att ljuddämpa ett rum, oavsett om det är på arbetsplatsen eller i hemmet, är viktigt för att behålla en behaglig ljudnivå som inte skadar din hälsa. Men hur lyckas man egentligen med detta? Lått oss berätta mer om hur man kan ljuddämpa ett rum, samt hur vi på Allakustik kan bistå med hjälp.

 

Varför är det en hög ljudnivå ibland?

Ljud är vibrationer i luften som rör sig i hög hastighet. När dessa vibrationer kommer åt väggar och golv så beter sig ljudet olika beroende på vilket material det är gjort av. Om ljudet rör vid material som betong så studsar ljudet vidare utan att minska speciellt mycket i styrka, vilket skapar en högre ljudnivå då ljudet inte har någonstans att ta vägen.

Om ljudet istället rör vid textilier, isolering eller väggabsorbenter så fångas vibrationerna upp och ombildas till en liten mängd värme, på så sätt minskar ljudnivån i rummet genom att ljudet blir uppfångat.

 

Varför ska man ljuddämpa ett rum? 

Att ljuddämpa ett rum kan ha många hälsofördelar. Vi människor är inte skapta för att vara i bullrig miljö under långa perioder. Det kan skapa förhöjd stress, illamående, trötthet och mycket mer. Ni kan läsa mer om riskerna kring hög ljudnivå i vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

Vi ska nu gå igenom några olika alternativ du kan göra för att minska ljudnivån:

Väggabsorbenter

En väggabsorbent är en form av filt som är specialdesignad för att fånga upp ljud. Man kan hänga upp dom i både tak och på väggar. Att installera väggabsorbenter kan göra en stor skillnad på ljudnivån i ett rum. De är effektiva, tar inte mycket plats, finns i många olika färger och storlekar. Det är det enklaste och billigaste alternativet till en lägre ljudnivå.

Akustikplattor

Akustikplattor är ett bra alternativ till att sänka ljudnivån. Det man gör är att sätta in ett innertak med akustikplattor, vilket fångar upp ljudet som bildas i rummet. Detta är ett större ingrepp men som ger en stor effekt.

Man kan sätta upp detta själv genom att använda sig av vår enkla manual eller så kan ni anlita oss för att få det gjort. Har ni funderingar kring hur ett innertak skulle se ut eller hur stor det skulle behöva vara så kan vi komma ut och hjälpa er med design och materialval på plats. 

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du vill veta mer om hur du kan minska ljudnivåerna i ett rum, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande miljö. Allt ifrån bärverk till undertak och väggabsorbenter i olika material och utföranden. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov