Minska lågfrekventbuller från ventilationsanläggningar

FTX-ventilationssystem blir allt vanligare i moderna fastigheter. Det är ett effektivt och miljövänligt sätt att ta hand om den spillvärme som annars skapas av ventilationsanläggningen, men om man inte installerar systemet på rätt sätt kan de orsaka lågfrekvent buller som kan leda till hälsorisker.

 

Hur och varför skapas bullret?

Buller skapas av ljudvågor av låg frekvens (20 till 200 Hz). Dessa ljudvågor är oftast svårast att få bort då det kräver stora mängder ljudabsorberande material. Det är därför oftast enklare att hitta själva källan till bullret för att eliminera det. Bullret skapas av vibrationer som ibland kan vara svårt för det mänskliga örat att lokalisera.

 

Vanliga fel som orsakar buller

Det finns många sätt som buller kan skapas på, oftast är det i samband med att husägaren installerat anläggningen själv, då det finns flera steg man måste ta för att eliminera risken för buller.

  • Underdimensionerat – Ofta står det att anläggningen är anpassad för ”max 150 kvm”. Det betyder inte att du ska installera systemet för ett område på 150 kvm. Om man gör det måste systemet gå på maxeffekt hela tiden vilket leder till att pumpar och fläktar måste jobba hårdare, vilket i sin tur leder till en högre ljudnivå.

 

  • Hindrade flöden – Luftströmmen måste kunna röra sig fritt. Om man har för många ”ventilationsböjar” (tex 90 graders böjar) så skapas motstånd som i sin tur leder till vibrationer.

 

  • Felplacerade ljuddämpare – Ljuddämparna är designade att sitta så nära ventilationsaggregatet som möjligt.

 

Så blir du kvitt problemet

Det finns många olika sätt att bli av med problemet. Olika utmaningar kräver däremot olika lösningar och det gäller därför att hitta den lösning som passar bäst för just dig. Många gånger kan du däremot slå två flugor i en smäll och investera i en lösning som dels får bort oljudet från ventilationsanläggningen, samtidigt som den förbättrar akustikmiljön i rummet.

 

Ta hjälp av oss på Allakustik

Med över 25 års erfarenhet inom branschen kan vi hjälpa dig att bli av med det oönskade bullret. Vi har all utrustning som kan behövas för att lokalisera orsaken till bullret samt åtgärda det. Bland vårt sortiment hittar du bl.a. effektiva undertak och akustikplattor. Kontakta oss så hjälper vi dig med rådgivning och montering!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov