3 tips när du ska göra ett vilrum på din arbetsplats

På en del arbetsplatser kan det behövas ett s.k. vilrum. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av tre tips och råd som kan nyttjas när du ska göra ett vilrum på din arbetsplats.

 

Innehåll

  • Vad är ett vilrum?
  • Måste man ha ett vilrum på arbetsplatsen?
  • Tips när du ska inreda ett vilrum
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Vad är ett vilrum?  

Precis som namnet antyder är ett vilrum (av många benämnt som vilorum) en plats där medarbetare kan vila vid exempelvis illamående och huvudvärk. Exakt hur dessa rum ska se ut eller vad de ska inrymma kan tolkas på olika sätt, men såhär står det i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om Arbetsplatsens utformning:

”En vilplats ska vara bekväm, ostörd och ha sådan storlek att det går att vila liggande. Ett vilrum ska ha lämplig inredning och utrustning.”

 

Måste man ha ett vilrum på arbetsplatsen?

Som nämnts inledningsvis kan det på vissa arbetsplatser behövas ett särskilt rum som är avsett för vila och återhämtning. Det gäller framförallt lite större arbetsplatser med fler än 50 anställda.

I föreskrifterna om Arbetsplatsens utformning kan man läsa följande:

”På arbetsställen ska det finnas eller vara lätt att ställa i ordning en lämplig vilplats för tillfällig vila, vid t.ex. illamående eller huvudvärk. Detta gäller dock inte där endast några få arbetstagare sysselsätts samtidigt. På större arbetsställen ska vilplatsen i regel inrymmas i ett särskilt vilrum.”

För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi dig att alltid undersöka och rådfråga någon sakkunnig om din arbetsplats behöver ett vilrum.

 

Tips när du ska inreda ett vilrum 

Om du har kommit till slutsatsen att det är dags att skaffa ett vilrum på din arbetsplats, kan du med fördel tänka på följande:

 

1. Inred med bekväma möbler

Precis som det framgår i föreskrifterna så bör en vilplats vara bekväm. Och vad är mer bekvämt än några komfortabla möbler?

Exempelvis kan en skön fåtölj vara uppskattat för att kunna sitta och vila. Glöm däremot inte att rummet även ska ge rum för liggande återhämtning. För detta kan en bekväm soffa vara det rätta alternativet.

 

2. Inred med textilier

Ett annat tips för att skapa en trygg och harmonisk känsla är att inreda med mycket textilier såsom gardiner, mattor, filtar, kuddar och liknande. Förutom att de skapar en harmonisk känsla bidrar de även till en behagligare akustik, vilket för oss vidare till nästa tips…

 

3. Montera ljudabsorbenter

I ett vilrum är det såklart viktigt att det är lugnt och skönt. Att akustiknivån är behaglig och att man inte störs av buller och höga ljud. För att uppnå detta kan du med fördel förse rummet med ett akustiktak och eller vägghängda ljudabsorbenter. Något som vi på Allakustik kan hjälpa dig med!

 

Ta hjälp av Allakustik

I mer än 25 år har vi på Allakustik hjälpt företag att skapa behagligare arbetsmiljöer som är fria från buller och höga ljud. Vi erbjuder en mängd akustiklösningar i form av bl.a. tak och vägghängda absorbenter från marknadsledande varumärken.

Vi ser till att hitta en skräddarsydd lösning utformade efter förutsättningarna på din arbetsplats. Självfallet hjälper vi dig genom hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov