Tysta rum

Tysta rum är viktiga i många olika sammanhang. På företag och andra arbetsplatser är de av stor betydelse för att de anställda ska kunna arbeta effektivt. De är lika viktiga på skolor, eftersom även elever behöver en bra arbetsmiljö utan buller för att kunna studera och må bra.

Men tysta rum behövs även i hemmet. Vem vill inte ha en lugn bostad utan störande ljud från grannar, trafiken utomhus eller förbipasserande? En god miljö i hemmet är minst lika viktig som på arbetsplatsen. I den här artikeln ska vi därför titta på hur du lyckas få tysta rum därhemma eller på jobbet.

Tysta rum i hemmet

Möblera rätt

Det finns flera vägar att gå för att ljudisolera ett rum. Det enklaste är att börja med rummets inredning. Hur ser den ut? Har du många möbler? Var är de placerade? Möbler är nämligen en viktig faktor när det gäller att isolera. Ett möblerat rum är betydligt mer isolerat än ett tomt eftersom möblerna fångar upp en del av ljudet.

Det är också viktigt att placera möblerna på rätt plats. Om ljudet kommer från grannen till höger är det bra att placera möblerna mot den väggen. Ett tips är att placera en garderob eller bokhylla på väggen närmast källan till bullret. Att möblera rummet på rätt sätt är ett bra första steg för att få till ett tyst rum.

Ljuddämpande textilier

Även textilier kan hjälpa till att isolera ett rum. Stora gardiner i tjockt material dämpar ljudet kring fönstren, medan en tjock matta i exempelvis ull isolerar golvet. Då blir det mindre ljud som kommer in utifrån och från våningen under. En soffa med kuddar kan också hjälpa till att ljudisolera, framförallt om du ställer den intill väggen mot grannen eller utsidan.

Prova akustikpaneler

Med akustikpaneler blir rummet garanterat välisolerat. Panelerna kan bland annat placeras i taket eller på väggarna för starkare ljudisolering. Allt beror på hur din bostad ser ut, hur många rum som ska ljudisoleras och hur pass stark isoleringen ska vara.

Tysta rum på arbetsplatsen

Tysta rum är en nödvändighet på många arbetsplatser. Hur behovet ser ut beror till stor del på vilket arbetsområde det gäller. På företag, inom kommunen, på skolor och många andra arbetsplatser strävar man efter att ha åtminstone ett tyst rum där de anställda kan vila eller ladda batteriet under pauserna. Det finns också behov av tysta rum som kan användas för möten, utbildningar, grupparbeten och mycket mer.

Rätt inredning

För att skapa tysta rum på arbetsplatsen kan man följa tipsen som gäller för ljudisolering i hemmet. Att möblera rummen på ett ljudisolerande sätt samt inreda med mattor och gardiner är rekommenderat även på arbetsplatser.

Nya fönster

Ett annat tips är att renovera byggnaden och sätta in nya fönster. Idag finns det moderna alternativ med 3 glas-fönster som isolerar betydligt bättre än gamla modeller.

Väggabsorbenter

För en effektiv ljudisolering kan man använda väggabsorbenter eller akustikpaneler. Med dem får du garanterat tysta rum där de anställda kan arbeta ostört. Du hittar mer information och tips om produkterna på allakustik.se. Besök gärna hemsidan för att få hjälpen du behöver för dina tysta rum!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov