Tysta mötesrum

Att ha tysta mötesrum är viktigt för vilken verksamhet som helst. Företag, skolor och institutioner av olika slag behöver rum där man kan arbeta utan störande ljud eller buller. Självklart ska man även kunna föra diskussioner utan att bli störd av ljud från förbipasserande, musik eller buller.

Tysta mötesrum är också viktiga för att kunna hålla samtal privata. Oavsett om det gäller utvecklingssamtal med anställda eller förhandlingar med andra företag är det viktigt att utomstående inte hör vad man talar om. Det är alltså minst lika viktigt att ljudet från rummet inte hörs ut. Ett isolerat och tyst mötesrum är därför viktigt av flera anledningar.

Längre ner kommer vi titta på hur du kan få till ett tyst mötesrum utan alltför stora kostnader eller lång tid.

Tysta mötesrum med möbler

Ett sätt att göra ett rum mer ljudisolerat är att möblera det ordentligt. Möblerna absorberar nämligen en del av ljudet, varför ett mer möblerat rum är att rekommendera. Inred därför inte bara med möbler som är absolut nödvändiga för ett mötesrum, utan lägg gärna in exempelvis ett par bokhyllor också. Fyll hyllorna med böcker för en mer effektiv ljudabsorbering.

Även placeringen är av betydelse. En god ide är att sätta större möbler som bokhyllor mot väggar där ljudet kommer ifrån. Om det finns en korridor mot en stor vägg kan du alltså isolera genom att placera möbler där.

Tysta mötesrum med textilier

Du kan också ljudisolera ett rum med hjälp av textilier. I ett mötesrum har du antagligen inte så många kuddar eller filtar, utan här gäller det istället att satsa på tjocka gardiner. Välj långa modeller som går ända ner till golvet och kan täcka en stor del av fönstret. Dekorera gärna alla fönster för både en snygg inredning och maximal isolering.

Även mattor kan hjälpa till att fånga upp ljudet och isolera golvet. Det kan vara särskilt viktigt om det finns en våning under mötesrummet. Tjockare mattor är mer isolerande än tunnare varianter.

Tysta mötesrum med ljudabsorbenter

Det finns både mer eller mindre effektiva sätt att göra ett rum mer isolerat. Ett professionellt alternativ är att välja ljudabsorbenter som kan hängas på väggarna. Genom att montera ljudabsorbenter kan du enkelt minska ljudnivån utan större arbete. Du kan även satsa på akustiktak, antingen i kombination med ljudabsorbenter eller för sig självt.

Fördelarna med ljudabsorbenter är många. Som nämnt är de väldigt effektiva  och de kan monteras relativt enkelt. Dessutom finns det flera olika modeller att välja bland. Att hitta rätt storlek och färg brukar därför också vara enkelt. En annan fördel är att du kan använda ljudabsorbenterna på flera sätt. Du kan täcka väggarna ända upp för effektivast möjliga resultat, eller endast täcka en del av dem. Det beror på hur behoven ser ut och hur pass stark isolering du föredrar.

Besök gärna allakustik.se, där du kan hitta tips kring vilka produkter som skulle passa just dina mötesrum. Gå in på allakustik.se/kunskapsbank som bjuder på en mängd artiklar kring att ljudisolera rum och vad du bör veta om det.

 

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov