Ljudisolera dörr med tätningslist

När du vill få ner mängden störande ljud kan dörrar vara ett problem, eftersom ljud ofta kan läcka ut vid dörrarna. Att det blir så är inte särskilt konstigt, dörrar måste kunna öppnas och därför finns det alltid springor vid kanterna som kan vara kritiska när det gäller ljudisolering. Vill du minska problemet kan du använda dig av en tätningslist, som får ner mängden ljud som kan läcka ut.

 

Vilken tätningslist ska du välja?

Det finns olika slags tätningslister du kan använda till din dörr. Överlag kommer det att bli mer ljudisolering om du har en tätningslist än om du inte har en, men det blir bättre om du väljer en list som är anpassad efter de förutsättningar som finns vid dörren. Något som också påverkar är om du har en tätningslist som är gjord just för att ljudisolera. Den sortens lister stoppar betydligt mer ljud än andra lister, till exempel de som är skapade för att värme inte ska läcka ut. En tätningslist för ljudisolering kan tillverkas i olika material, som termoplast, silikon eller EPDM.

 

Listens mått

Det har betydelse vilka mått listen har. Idealet är att listen ska göra så att det inte finns några glipor eller springor alls runt  dörren. Det innebär att det är bättre med en lite tjockare list än en som är för tunn. Är du osäker på vilket mått som passar kan du prova med en liten bit först och se hur resultatet blir. Tänk på att dörren fortfarande ska gå att stänga ordentligt. Blir det en för tjock list kan det bli problem med det, och en dörr som går upp och ofta står på glänt hindrar också ljudisoleringen.

 

Hur sätter du upp en tätningslist?

Beroende på vad du valt för tätningslist kan den fästas på olika sätt. De enklaste att sätta upp är de som säljs på rulle och som är självhäftande. Då fungerar det ungefär som tejp, med en sida som har häftförmåga. Rengör ytan där tätningslisten ska sättas upp, klipp till en lagom lång bit av listen och ta bort skyddsplasten. Sedan är det bara att fästa listen på ytan. Andra tätningslister kan fästas genom att du limmar upp dem eller använder häftpistol. Vilken metod som är bäst beror på ytan där du ska fästa den. Använd bara häftpistol om du ska fästa listen på en yta av trä. Ska du limma en list som inte är självhäftande är det att rekommendera att använda ett lim som har en kort torkningstid, så du inte behöver få problem med att du måste stå och hålla listen tills den fäst. En limpistol kan också underlätta vid arbetet.

 

Finns det mer du kan göra?

Även vilka dörrar du har kan spela roll när det gäller ljudisolering. Tycker du inte att tätningslisten räcker kan du överväga att byta ut själva dörrarna till en typ som är skapade just för att vara ljudisolerande. Du kan även kontrollera så att fogarna runt karmen och vid tröskeln är täta, så att onödiga ljud inte tar sig ut på grund av brister där.

 

Ta hjälp av Allakustik 

För att säkerställa att du väljer ett taksystem som bäst uppfyller dina behov och samtidigt är lämpade för lokalens förutsättningar, kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med mer än två decenniers erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov