Ljuddämpande skärmvägg – våra bästa köpråd

Vi har i en tidigare artikel berättat om alla fördelar med ljuddämpande skärmväggar. Nu återstår bara frågan: hur vet man vilken skärmvägg man ska välja? I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa köpråd och några vanliga misstag att undvika!

 

Så väljer du rätt skärmvägg

En ljuddämpande skärmvägg är ett effektivt verktyg för att reducera ljudets utbredning – alltså hur långt ett ljud kommer höras. I öppna kontorslandskap är det exempelvis väldigt vanligt att du man hör alla medarbetares samtal samtidigt. Men med hjälp av rätt skärmlösning kan du minska den ljudbelastningen till att bara höra de som sitter absolut närmast.

Det är däremot en vanlig missuppfattning att skärmväggar endast hör hemma i kontorsmiljöer. De passar nämligen utmärkt som ljuddämpare i både verkstäder, matsalar, skolmiljöer, garage och alla andra miljöer där ljudnivån behöver dämpas!

Eftersom skärmväggen har så många olika användningsområden behöver du fundera lite extra runt nedanstående punkter:

  • Ljuddämpning, avskärmning eller båda? – Fundera över syftet med din skärmvägg. Ska den skärma av, dämpa ljud eller både och? Beroende på skärmväggens material, storlek och placering har de nämligen olika bra ljuddämpande effekt.
  • En skärmvägg behöver inte vara tråkig – Idag finns det mängder av skärmväggar som smälter in eller lyfter estetiken i en lokal.
  • Fasta eller flyttbara? – Fundera över hur stor flexibilitet du vill kunna ha med dina skärmväggar. Hos oss kan du självklart välja skärmväggar med eller utan hjul – allt för att du ska kunna reducera ljudet precis där du behöver!
  • Avtorkningsbart ytskikt – Beroende på var skärmväggen ska stå kan det vara en fördel om den går att torka av eller rengöra. Exempelvis i skolmiljöer, matsalar eller verkstäder där de lätt utsätts för smuts.

 

Våra bästa köpråd

Nedan listar vi tre punkter som du kan ha i åtanke när du ska köpa ljudabsorberande skärmväggar:

  • Materialet avgör ljudreduceringsförmågan – För bästa möjliga ljudreduceringsförmåga bör du välja en skärmvägg med minst 40 mm tjock och porös sammanhängande kärna, förslagsvis stenull.
  • Storleken spelar roll! – Ett misstag som många gör när de investerar i skärmväggar är att de väljer för små modeller. Ju högre och bredare skärmvägg desto bättre ljuddämpande effekt kommer du att få. Du får helt enkelt kompromissa med lokalens öppenhet och vilken ljudmiljö du önskar. Personligen brukar det sistnämnda alltid vara viktigare.
  • Satsa på personliga lösningar – Det kan vara lätt att falla för marknadens alla färdiga skärmlösningar. Vi tycker däremot att du bör satsa på mer personliga lösningar. Dels för att du kommer få bättre ljudabsorbering, men också för att helhetsintrycket kommer bli bättre!

 

Misstag att undivka

Avslutningsvis vill vi dela med oss av några vanliga misstag som du med fördel kan undvika.

  • ”Fungerar även utmärkt som anslagstavla” – Ja, det stämmer. Men det minskar också skärmväggens ljuddämpande effekt och kommer efter en tid att förstöra skärmens form och utseende.
  • ”En skärmvägg tystar ljuden helt” – Nej, det stämmer inte. Skärmväggen släpper igenom ljud både ovanför, nedanför och på sidan om sig. Om du önskar helt ljudisolerade lösningar måste du välja ett alternativ som man kan kliva in i och sluta en dörr om sig. Exempelvis ett väldigt ljudisolerat rum.
  • ”Det behövs inte mer” – Oavsett om det gäller storleksmässigt, antal eller skärmväggens bredd så krävs det en fackmässigt kunnig person för att kunna avgöra vad som egentligen krävs för att möta dina behov. Du kan därför med fördel ta hjälp av oss på Allakustik, vi vet vad som krävs när det gäller skärmväggar och ljudreducering!

 

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du önskar specialanpassade lösningar för dina skärmväggar kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med mer än två decenniers erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov