Att montera en skärmvägg utomhus

Det kan finnas flera anledningar till att montera en skärmvägg utomhus. En vanlig anledning är en önskan om att dämpa utomstående ljud, exempelvis från en trafikerad väg eller en högljudd granne. Med en skärmvägg utomhus går det också att dela in en trädgård eller en uteplats i sektioner för att skapa olika ”rum”, vilket är perfekt för såväl offentliga som privata miljöer.

 

Ljuddämpande effekter

Vi har tidigare skrivit om lite olika metoder för att dämpa och stänga ute störande ljud. Bland de exempel vi nämnde fanns bland annat bullerplank, nya fönster och kraftiga gardiner som alla är relativt enkla lösningar för den som har problem med buller eller andra störande ljud. Dock är detta främst lösningar som funkar inomhus, vilket leder in oss på nästa spår; nämligen montering av skärmvägg utomhus.

Att montera en eller ett par skärmväggar utomhus kan vara ett nog så effektivt skydd, inte minst på en uteplats eller balkong. Det går också bra att använda dem på en uteservering eller i ett mindre grönområde där det ofta samlas mycket folk på en relativt begränsad yta, och där en skärmvägg kan fungera både som ljuddämpare och avgränsare.

 

Avgränsande effekter

Den som ska montera en skärmvägg i främst avgränsande syfte bör ägna en extra tanke åt såväl materialval som det rent estetiska. Det är självklart viktigt att välja ett hållbart och funktionellt material, men det är också viktigt att det ser snyggt ut i förhållande till den övriga omgivningen. Därför kan det vara en god idé att fundera ett varv extra även på storlek, färg och form.

Grundar du ditt val på såväl material som utseende, hållbarhet och placering kommer du med all sannolikhet få en skärmvägg som är både snygg och funktionell och som håller i längden. För att väggen ska smälta in och bli en naturlig del av din uteplats eller trädgård kan du med fördel välja en skärmvägg av trä och därefter måla, eller behandla, träet enligt konstens alla regler (om du inte väljer ett färdigmålat skydd, vill säga).

Har du ett område som kräver ett riktigt rejält insynsskydd är markisväv ett både hållbart och effektivt alternativ. Du får inte bara ett skydd mot insyn utan också mot väder och vind. Beroende på färg- och materialval kan markisväven dessutom placeras på ett sätt som gör att den smälter fint in i den omkringliggande miljön. Har du en väldigt liten uteplats eller balkong kan det dock vara bättre att välja ett utdragbart skydd. Tänk då på att välja ett skydd som är särskilt anpassat för att skydda mot väder och vind, gärna av den sorten som även kan används på campingen och/eller på stranden.

 

Välj rätt material

Det finns en rad olika material och utförande att välja mellan för den som vill köpa färdiga skärmväggar för utomhusbruk. Bland de dyrare, men också mest hållbara alternativen, är det ganska säkert att säga att bambu toppar listan, tätt följt av cederträ. Därmed kan en skärmvägg av bambu vara ett bra alternativ för utrymmen som är hårt utsatta för väder och vind samt för offentliga platser där man vill att väggen ska finnas kvar under en lång tid framöver.

Ett något billigare alternativ är den populära lamellskärmen, som bäst beskrivs som en klassiker bland skärmväggar och ofta används i avgränsande syfte i framförallt privata trädgårdar.

Lamellskärmar är ett utmärkt val för den som vill skapa mindre rum i trädgården och kan med fördel monteras upp som skydd/insynsskydd mot exempelvis ett poolområde eller en trafikerad väg.

På senare tid har även flätad pil, vanligen gjord av vide, seglat upp som ett populärt materialval, i synnerhet för miljöer där det känns viktigt att skapa och bibehålla en naturlig känsla.

 

Montering av skärmvägg

Det finns lite olika tillvägagångssätt för att montera en skärmvägg utomhus, varav skruv i kombination med färdiga beslag tillhör de vanligaste. I det här fallet skruvas beslagen fast direkt i tillhörande stolpe på ett sätt som gör att beslagen hamnar omlott.

Det går också bra att montera fast väggen i en regel som dock måste sättas ganska så exakt i mitten av stolpens långsida där väggen ska skruvas fast. Har du flera väggar som ska monteras med hjälp av denna metod kan det vara bra att använda en distanskloss så att avståndet mellan väggarna blir så jämnt som möjligt.

 

Bygga egen skärmvägg utomhus

För den som vill bygga sin egen skärmvägg utomhus är det impregnerat lösvirke som gäller. I det här fallet är det viktigt att tänka extra mycket på hållbarheten då du vill att konstruktionen ska hålla så länge som möjligt.

För att konstruktionen ska bli så stadig och hållbar som möjligt är det viktigt att marken är så plan som möjligt. Finns det träd i närheten är det ett plus då du kan använda dessa som ”stöttepelare” när det är dags att spänna upp skyddet (cirka 1,5 meters höjd är ett bra riktmärke).

Ska du däremot montera en skärmvägg på en balkong finns det särskilda paneler som antingen kan fästas direkt runt balkongräcket (lindas/flätas mellan räckets stolpar) eller hakas fast i krokar som i sin tur sätts fast i öglor i räcket (dessa monterar man alltså själv).

 

Det finns både tips och hjälp att få

I händelse att du känner dig osäker kan du med fördel bege dig till närmaste brädgård eller byggvaruhus. Där finns det oftast kunnig personal som kan hjälpa till att ta fram rätt sorts virke och se till att de håller rätt mått, (ett vanligen rekommenderat mått för stolparna är 10×10 cm). Det går också bra att fråga personalen om tips på saker som är bra att tänka på och köpa hem inför bygget, och här vill vi gärna tipsa om att göra en inköpslista baserad på experternas råd. Du hittar detta under Kunskapsbanken. Här kan du lära dig mer om hur du minskar buller och störande ljud, vad du kan göra för att förbättra akustiken i ett rum, vid vilka nivåer buller anses vara skadligt och mycket mer därtill.

 

Ta hjälp av Allakustik 

För att säkerställa att du väljer rätt för dina behov och samtidigt är lämpade för lokalens förutsättningar, kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med mer än två decenniers erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

I våra butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov