Ljudnivåmätare 

Ljudnivåmätare är ett essentiellt verktyg för att förstå och hantera ljudmiljöer. Detta precisa instrument hjälper till att identifiera ljudnivåer, från stilla sus till högljutt buller, och är avgörande för att skapa en balanserad och hälsosam ljudmiljö i allt från kontor till industriområden. 

Vad är en ljudnivåmätare? 

Ljudnivåmätare är ett viktigt verktyg för att mäta och analysera ljudmiljön. På AllAkustik förstår vi vikten av korrekt ljudnivåmätning för att skapa en behaglig och hälsosam ljudmiljö. Våra mätare är designade för att ge precisa och pålitliga resultat, vilket är grundläggande för att bedöma och hantera ljudnivåer i olika miljöer. 

Egenskaper hos kvalitetsmätare: 

  • Exakthet och pålitlighet 
  • Enkel att använda och portabel 
  • Mångsidig för olika miljöer 
  • Digitala visningar för lättavlästa resultat 
  • Möjlighet till datalagring och analys 

Skillnaden mellan dBA och dBC 

Du kanske har stött på termerna dBA och dBC när du utforskat världen av ljudmätning. Men vad innebär dessa förkortningar, och hur skiljer de sig åt? Nedan går vi igenom dessa viktiga begrepp för att förstå deras betydelse och användningsområden. 

  • dBA: Mäter ljudnivåer anpassade till människans hörsel, vilket gör det relevant för vardagsmiljöer.  
  • dBC: Används för att mäta höga och låga frekvenser, vilket är viktigt för industriella miljöer och där buller kan vara ett problem och ha direkt påverkan på hälsa och säkerhet. 

Hur många decibel är acceptabelt? 

Att förstå vilken decibelnivå som är acceptabel är viktigt för att skydda hörseln och skapa en behaglig ljudmiljö. Generellt anses nivåer under 85 dB som säkra för att undvika hörselskador. För hem och kontorsmiljöer är nivåerna lägre, runt 25–45 dB. Vi på AllAkustik hjälper dig gärna att förstå vilka ljudnivåer som är lämpliga för din specifika miljö och hur du kan kontrollera dem för att skapa en optimal ljudmiljö. Här kan du läsa mer om gränsvärden för buller inomhus. 

Kvaliteten skiljer sig mellan olika ljudmätare 

Kvaliteten på ljudnivåmätare varierar. Hos AllAkustik väljer vi noggrant ut mätare som uppfyller strikta standarder för noggrannhet och pålitlighet. På så vis försäkrar vi att våra kunder får tillgång till de bästa verktygen på marknaden.  

Kan man mäta decibel med mobilen? 

Ja, det är möjligt att mäta decibel med en mobiltelefon genom att använda olika ljudmätningsappar. Dessa appar använder telefonens inbyggda mikrofon för att uppskatta ljudnivåer i decibel. Det är viktigt att notera att precisionen i dessa mätningar kan variera beroende på telefonens mikrofonkvalitet och den specifika appens noggrannhet. För mer exakta mätningar rekommenderas professionella ljudnivåmätare. 

Vad kostar en ljudnivåmätare? 

Priset för en ljudnivåmätare kostar allt från några hundralappar till flera tusen kronor beroende på dess funktioner och exakthet. På AllAkustik erbjuder vi ett brett utbud för att passa olika budgetar och behov, alltid med fokus på kvalitet och pålitlighet. 

Ta hjälp av oss på AllAkustik 

Välj AllAkustik för expertis inom ljudnivåmätning. Vi erbjuder inte bara högkvalitativa mätare, utan även professionell rådgivning och service för att hjälpa dig uppnå den bästa ljudmiljön. Kontakta oss idag för att diskutera dina behov. Hos oss kan du få hjälp med allt från ljudmätning, till olika typer av ljuddämpande produkter, undertak och isolerande golv. Vi hjälper dig gärna från start till mål. 

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov