Ljudisolering av ventilationskanaler

Ett problem som är vanligt att få med ventilation är oönskade ljud. Ljud kan tyvärr lätt spridas genom dina ventilationskanaler eftersom ljud färdas i luft. Det är ju just luft som finns i ventilationskanalerna. Trots det finns det en hel del du kan göra för att öka ljudisoleringen och påverka din ljudmiljö.

 

Var kommer ljuden ifrån?

De störande ljud som kan komma från ett ventilationssystem har några olika orsaker. Det är vanligt att det finns fläktljud och luftströmningsljud, eftersom fläkten och luftströmningen är det centrala i ventilationen. Det kan också finnas överhörningsljud och strypljud från spjäll.

 

Sätt in ljuddämpare i ventilationskanalen

Det enklaste sättet att skapa ljudisolering i ventilationskanaler är att sätta in ljuddämpare. De kan se ut på olika sätt, men monteras inuti ventilationskanalerna och påverkar ljudet där. Ljuddämparna kan vara mindre isolerade än själva ventilationskanalerna. Därför kan en tilläggsisolering behövas om dina ventilationskanaler finns i ett kallt utrymme, så att ventilationens funktion inte påverkas av ljuddämparen.

 

Hur fungerar en ljuddämpare?

En ljuddämpare som används i ventilationskanaler finns till för att minska mängden ljud som beror på luftströmning och som kommer från spjällen. En ljuddämpare av det här slaget är som ett rör med ett ljudisolerande material, som till exempel mineralull. Luftströmningen sker då inne i det ljuddämpande röret, och det ljuddämpande materialet kan omvandla en del av den friktion som skapar ljud till värme istället för till oönskat ljud. Ljuddämparen är utformad så att den passar in i ventilationskanalerna, och kan till exempel vara runda rör eller formade som en fyrkant. De är skapade så att luften lätt ska kunna färdas genom ljuddämparen. Det gör att det inte finns någon risk att fläkten behöver arbeta hårdare. På det sättet krävs inte någon extra energi till fläkten och du behöver inte oroa dig för att du istället ska få extra ljud från själva fläkten. Hur effektiv ljudisolering du kan få beror dels på vad ljuddämparen har för storlek och är gjord i för material och dels beror det på storleken på den luftspalt som finns i ljuddämparen.

 

Var ska en ljuddämpare placeras?

För att din ljudisolering ska bli effektiv behöver du placera en ljuddämpare vid varje ljudkälla, vanligen passar det bra att sätta en ljuddämpare vid varje spjäll. Du kan också sätta en särskild ljuddämpare vid aggregatet. Genom att dämpa ljudet där det uppstår minskar du risken att det sprids. För att få en så tyst ventilation som möjligt kan du välja ett aggregat som skapar så lite ljud och vibrationer som möjligt. Du kan också kontrollera så att ventilationssystemet är installerat på rätt sätt och så att allt sitter som det ska. Är det onormalt mycket ljud från ventilationen kan det bero på att något faktiskt är fel, och då är den bästa ljudisoleringen att åtgärda problemet.

 

Ventilationsisolering

Med ventilationsisolering kan du öka ljudisoleringen. Den görs på utsidan av ventilationskanalerna, till exempel med nätmattor eller skivor. Isoleringen gör att ljud hindras från att ta sig igenom ventilationskanalernas väggar.

 

Ta hjälp av Allakustik 

För att säkerställa att du väljer ett taksystem som bäst uppfyller dina behov och samtidigt är lämpade för lokalens förutsättningar, kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med mer än två decenniers erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov