Ljudisolering utomhus – motverka buller

Störande buller och höga ljudnivåer kan vara ett problem, inte bara inne i bostaden utan även utomhus. Om du bor intill en högtrafikerad väg kan du störas av höga bullernivåer från bilar och bussar som åker förbi huset. Det är också vanligt att uppleva skakningar och ljudföroreningar om du bor nära en järnväg, ibland många gånger per dag. Den höga ljudnivån kan göra det svårt att bjuda in vänner för att umgås i trädgården eller att sova på nätterna om ljudet även når sovrummet.

 

Installera ett bullerplank

För att undvika höga ljudnivåer i trädgården och i din bostad kan du sätta upp ett bullerplank mellan ditt hus och den störande ljudkällan. Det kan också vara bra att i förväg göra en ljudmätning i bostaden så att du vet hur höga ljudnivåerna är vilket gör det enklare att minska störningar från husets omgivningar. Att bo bredvid en tungt trafikerad gata eller trafikled kan vara mycket störande i längden och påverka din livskvalitet. Du kan sätta upp bullerskärmar som är reflekterande och skickar tillbaka oljudet till källan. Det finns också absorberande bullerskärmar som suger upp ljudet. En absorberande bullerskärm är att föredra då den minskar mängden ljud i omgivningen utan att skapa ett eko.

 

Sök bygglov för större konstruktioner

Det är viktigt att bullerskärmen är tät, då blir den mer effektiv. Skärmen består av isoleringsskivor som innehåller mineralull. Fasta skivor är att föredra, och de bör kunna staplas och tåla utomhusanvändning.  Du kan välja en stapelskiva, bullerskiva eller en hård väggskiva. Om du behöver uppföra ett plank med en höjd över 110 cm måste du i förväg söka bygglov hos kommunen.

 

Isolera mot ljud även inomhus

Då ljudvågor från utsidan även kan ta sig igenom ytterväggar är det fördelaktigt att sätta upp ljudisolering inomhus. Om din bostad eller lokal har hårda ytor kan ljudet från närliggande vägar och trafikleder upplevas som högt och störande inne i byggnaden. Ljudet ekar mellan väggarna och bidrar till en ohälsosam och otrivsam miljö, ibland även med dörrar och fönster stängda. För att minska störningar kan du installera väggabsorbenter som reducerar ljudet och skapar en längre efterklangstid. Här är det bra att välja absorbenter som har bra ljudreducerande egenskaper som stenull, glasfiber och träull. Du kan också välja material som plast och aluminium som också har en bra förmåga att ta upp och dämpa ljudstörningar. Tack vare den stora variationen i form, färg och ytstruktur kan du skapa en god estetik i rummet, och många väggabsorbenter kan också anpassas efter sin omgivande miljö.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Allakustik kan hjälpa dig med att göra en ljudmätning i de rum som ligger närmast störningskällan för att se hur höga ljudnivåerna är i dagsläget. Vi undersöker och löser dina problem med en behovsanalys och efterföljande åtgärdsförslag. Vi har många gånger arbetat tillsammans med arkitekter och inredare för att skapa akustiklösningar som dämpar ljud både utifrån och inifrån bostäder och övriga lokaler.

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov