Så väljer du rätt taksystem

Att gå in i ett rum som ekar och börja föra en livlig diskussion leder snabbt till trötthet och huvudvärk. Det är lätt att ta ljudisolering för givet trots vilken fantastisk skillnad det faktisk kan göra. Ljudisolering i taket är lika viktig som ljudisolering i väggarna eftersom ljudet kan studsa på taket och orsaka obekväma ljudnivåer.

 

Därför är ljudisolering i taket en bra idé

Även om du tror att du är tålig mot höga ljudnivåer är det väldigt stor skillnad på en hög ljudnivå i en trång kontorslokal och buller från grävmaskinen bredvid lekparken utomhus. I utomhusmiljöer försvinner ljudet snabbare och blir inte alls lika påfrestande att hantera som en hög ljudnivå i inomhusmiljö. Många lokaler inomhus har nämligen än väldigt lång efterklang vilket kan upplevas otroligt störigt för det mänskliga örat. Efterklangen är ett resultat av att ljud studsat mot olika hårda ytor. I en kontorslokal eller industri med ytterst lite textiler och utan ljudisolering kan ljudet studsa fritt på väggar, tak och golv vilket skapar en lång efterklang och en jobbig ljudnivå. Det enklaste sättet att få ljudet att sluta studsa och få ner ljudnivån är att blockera de hårda materialen genom ljudabsorberande material. Det kan hjälpa lite att hänga upp textiler och dylikt men när det kommer till taket är det enda praktiska alternativet att lägga in ljudisolering.

 

Risken med höga ljudnivåer

Förutom att höga ljudnivåer är något som många upplever irriterande är det inte alla som vet att det faktiskt kan vara skadligt i längden. Att prioritera ljudisolering i taket är nämligen inte bara något som kan öka trivseln i lokalen utan dessutom minimera risken och skadan som höga ljudnivåer kan leda till. Höga ljudnivåer under lång tid kan leda till besvär så som huvudvärk, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter, förhöjt blodtryck och deppighet. Om du är ansvarig för en butik, företag eller arbetar på ett kontor är ljudisolering i undertaket en investering för alla besökare/medarbetares hälsa och välbefinnande. Framförallt i arbetsmiljöer kan det vara smart rent affärsmässigt att prioritera ljudisolering. Höga ljudnivåer kan som tidigare sagt leda till koncentrationssvårigheter vilket kan leda till bristande produktivitet, Det om något är inte speciellt bra för verksamheten.

 

Lägg in innertak med ljudisolering

Ett smart och enkelt sätt att få in ljudisolering i taket är att lägga in ett innertak med inbyggd ljudisolering. Om du redan har ett befintligt innertak och inte vill byta ut det finns det andra alternativ att ta till. Gipsskivor kan monteras på taket för att ge det väldigt bra ljudabsorberande förmågor. Ett billigt och enkelt alternativ, om inte annat en tillfällig lösning, är att använda andra ljuddämpande material så som rejäla gardiner och andra textiler för att få ner ljudnivåerna.

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du behöver hjälp med hur du på bästa sätt kan få bukt med höga bakgrundsljud kan du ta hjälp av oss på Allakustik. Vi har över 25 års erfarenhet av innertak och kan hjälpa dig ta fram en skräddarsydd lösning som passar just dina behov och förutsättningar.

 

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov