Lamellglas för ljudisolering

Vi på Allakustik kan hjälpa dig med installationer av ljudisolerande lamellglas. Lamellglas, eller laminerat glas, är en speciell typ av glas som består av två eller flera glasskivor med mellanskikt av transparent plast. Plasten gör att glaset blir ogenomträngligt vid sprickor, men också att dess ljuddämpande effekt förbättras.


Lamellglas används i många olika sammanhang

Lamellglas används som säkerhetsglas, balkongglas, för glasräcken och skyltfönster och för ljudisolering. När det används som säkerhetsglas går det till och med att göra skottsäkert, förutsatt att det har rätt tjocklek. När lamellglas används som ljudisolering har det flera lager, typiskt sett två eller tre men i vissa fall fler. Mellan varje glas finns en luftspalt och ju bredare den är desto bättre ljuddämpande egenskaper får fönstret.

 

Hur fungerar laminerat glas?

Som redan nämnts har laminerat glas flera lager. Minst två lager glas samt ett lager transparent plast. Detta ger en ljuddämpande effekt på två sätt: dels reflekteras eventuellt buller tillbaka mot källan, dels absorberas ljudet i glaset. De bullerdämpande effekterna kan förstärkas bland annat genom tjockare glas och genom att använda flera skivor laminerat glas.

 

Buller beter sig som vatten

Vad menar vi med att buller beter sig som vatten? Det betyder att buller tar sig in var det än går, precis som vatten: via sprickor, dåligt tätade lister och så vidare. Att sätta in ljudisolerande fönster innebär därför att man behöver vara ytterst noggrann hela vägen genom ett fönsterbyte. Detta betyder att man också måste se över ventilation och tätning om man vill uppnå önskad bullerdämpande effekt.

 

Fler fördelar med ljudisolerande fönster

Tack vare lamellglasets egenskaper uppnås fler fördelar än bara bullerdämpning. Ljudisolerande fönster har också goda isolerande egenskaper vilket kan hjälpa till att uppnå en jämnare inomhustemperatur samtidigt som detta i sin tur kan göra fastigheten mer energisnål. Lamellglas används förstås också i sammanhang där man vill isolera invändigt i en fastighet, till exempel i musikstudios. Vi på Allakustik tillhandahåller laminerade glas för ljudisolering och isolering från ett flertal av världens bästa leverantörer.

 

Lamellglas – bra att kombinera med andra åtgärder

Fönster med lamellglas fungerar särskilt väl för bullerdämpning om de kombineras med andra åtgärder. Dina väggar och utrymmet runt dina fönster påverkar också hur buller upplevs. Här går det till exempel att isolera ytterligare mot buller utifrån till exempel med ljudabsorberande skärmar med mera.

 

Kontakta Allakustik – vi hjälper dig med lamellglas för ljudisolering

Under mer än 25 år har vi på Allakustik hjälpt kunder med olika typer av ljudisolering. Det inkluderar försäljning av olika produkter såväl som montage och rådgivning. Om det är någonting vi har lärt oss under våra år i branschen är det att det är sällan en specifik lösning fungerar överallt. Därför är du mer än välkommen att kontakta oss för att få rådgivning kring dina möjligheter att skapa en lugn och behaglig inomhusmiljö fri från buller. Tveka inte att höra av dig till oss om du har några frågor eller funderingar. Vi kan akustik och ljuddämpning och delar mer än gärna med oss av våra kunskaper.

I våra butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov