Akustikputs – vad är det?

Det finns många olika typer av akustiklösningar, varav akustikputs är en av dem. Men vad är egentligen akustikputs, vilka egenskaper har det och vad är för- respektive nackdelarna med denna lösning? Det tänkte vi reda ut för i denna artikel.

 

Innehåll

  • Vad är akustikputs?
  • Vilka egenskaper har materialet?
  • Vilka är för- och nackdelarna med akustikputs?
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Vad är akustikputs?

Precis som namnet antyder är det en typ av puts med ljudabsorberande egenskaper. Det finns däremot olika typer av akustikputs. Man kan huvudsakligen dela in dem i två olika grupper.

Det första typen av puts är inte allt för olik traditionellt spackel eller målarfärg, då den består av en tjockare puts som kan sprutas på väggar och tak. Det andra alternativet liknar istället traditionella ljudabsorbenter, då de består av en putstäckt mineralull som kan limmas på väggar och tak.

 

Vilka egenskaper har materialet?

Som vi varit inne på tidigare är akustikputsens främsta egenskap att den är ljuddämpande. Det används alltså för att minska buller och höga ljudnivåer i såväl hem som på arbetsplatser. Därutöver är den stora flexibiliteten en egenskap som många gillar.

 

Vilka är för- och nackdelarna med akustikputs?

Precis som alla akustiklösningar har akustikputsen både för- och nackdelar. Nedanför tänkte vi reda ut för de allra främsta:

 

Fördelar

En stor fördel med akustikputs är såklart att den minskar höga ljudnivåer och bidrar till en behagligare inomhusmiljö. Att materialet är så pass flexibelt och kan fästas på alla typer av ytor är ytterligare en stor fördel.

Har man tak eller väggar som inte är helt räta kan man ändå montera putsen på ett enkelt och smidigt sätt. Något som inte är möjligt med andra lösningar. Eftersom putsen sprutas eller limmas fast på ytan är monteringen väldigt smidig.

 

Nackdelar

Även om putsen minskar ljudnivåerna så är de inte lika effektiva som exempelvis akustiktak. Framförallt den puts som liknar spackel/målarfärg. Väljer du det andra alternativet med putsbeklädd mineralull så kommer du uppleva att rummet blir betydligt mindre. Framförallt om du monterar det på både väggar och tak. Något som många ser som en nackdel.

Ytterligare en nackdel är att putsen sitter där den sitter. Har den väl monterats kan den inte tas ner igen. Något som kan ställa till problem om man vill eftermontera och dölja lampor, ventilation eller annan belysning.

 

Ta hjälp av Allakustik

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vad akustikputs är samt vilka för- och nackdelar som finns med denna lösning.

Om du önskar hjälp att hitta en passande akustiklösning som passar just ditt hem eller din arbetsplats, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov