Akustikpanel – kombinera vacker design och effektiv ljudabsorption

Akustikpanel är ofta ett av de första alternativen som många tänker på när det kommer till ljudabsorberande lösningar. Det beror helt enkelt på dess kombination av vacker design och effektiv ljudabsorption. I den här artikeln kan du läsa mer om akustikpaneler och få svar på vanliga frågor.

 

Vad är en akustikpanel?

Väldigt enkelt beskrivet är akustikpaneler en form av ljudabsorbenter. De har nämligen samma uppgift som andra absorptionslösningar – att skapa bättre ljudmiljöer.

Utseendemässigt kan däremot en akustikpanel se ut ungefär hur som helst. Form, design, material och färg kan helt anpassas efter dina önskemål. På så sätt är det mycket enkelt att skapa en vacker och samtidigt effektiv helhetslösning som direkt förbättrar trivseln i rummet, båda för ögat och örat.

Akustikpaneler är med andra ord ofta en kombination av snygg inredningsdetalj och effektiv ljudabsorbent som skänker stor karaktär till lokalens estetiska och funktionella behov.

 

Vilka ljudproblem kan akustikpaneler hjälpa till att lösa?

Det är viktigt att notera att olika typer av akustikpaneler är mer lämpade för att lösa olika typer av ljudproblem. Det är därför viktigt att välja rätt typ av akustikpanel för att uppnå önskad effekt.

1.Efterklang – Akustikpaneler kan hjälpa till att minska efterklangen i rum, vilket kan ge en mer behaglig ljudmiljö och förbättra förutsättningarna för samtal och koncentration.

2. Buller – Akustikpaneler kan också hjälpa till att minska bullret i ett rum genom att absorbera ljud och reducera ljudnivån.

3. Störande ljud – Akustikpaneler kan hjälpa till att minska störande ljud från exempelvis trafik eller grannar och skapa en mer behaglig ljudmiljö.

4. Höga ljudnivåer – I vissa miljöer, som t.ex. idrottshallar eller konserthallar, kan akustikpaneler hjälpa till att kontrollera höga ljudnivåer och minimera risken för hörselskador.

5. Eko – Akustikpaneler kan hjälpa till att minimera eko i stora öppna rum och skapa en mer behaglig ljudmiljö.

Läs även: Därför bör du använda ljudabsorberande skärmar.

 

Att tänka på i valet av akustikpanel

Utöver det faktum att du i valet av akustikpanel självklart ska fokusera på att de ljudmässiga resultaten och de estetiska detaljerna, finns det ett par andra tips vi gärna delar med oss av. Därför listar vi nedan 3 områden som du bör tänka på lite extra i valet av akustikpanel.

 • Underhållsfri – Idag finns det många alternativa ljudabsorbenter som är helt underhållsfria. Det innebär att du med gott samvete kan låta din akustikpanel sitta uppe år efter år, utan att ljudabsorberingsförmågan påverkas.
 • Hållbarhet – I speciellt utsatta miljöer, som idrottshallar, industrilokaler och badhus, är det självklart viktigt att du väljer ett alternativ med hög hållbarhet. Du vill inte riskera att dina akustikpaneler inte bibehåller sin form eller planhet, även om rummets luftfuktighet förändras eller om de blir utsatta för stötar.
 • Speciella egenskaper – Beroende på vilken lokal som akustikpanelen ska monteras i kan de behöva ha speciella egenskaper. Exempelvis obrännbart, fukttåligt, hygieniskt samt enkel montering och demontering.
 • Brandklassning – Om du ska installera akustikpaneler i en offentlig eller kommersiell byggnad kan det krävas att panelerna är brandklassade för att uppfylla lokala byggnadsregler och brandföreskrifter.
 • Miljövänliga alternativ – Om du är intresserad av att minska din miljöpåverkan kan du leta efter akustikpaneler som är tillverkade av återvunnet material eller som är miljövänligt certifierade.
 • Färg och design – Det är viktigt att välja akustikpaneler som passar bra in i rummets design och stil. Du kan välja mellan olika färger, texturer och mönster som gör att panelerna smälter in med resten av interiören.
 • Installation – Innan du köper akustikpaneler är det viktigt att tänka på hur de ska installeras. Vissa paneler kan enkelt fästas på väggen eller taket med hjälp av klämmor eller lim, medan andra kräver mer komplicerade installationer.

 

Vilka olika designalternativ finns för akustikpaneler?

Det brukar sällan vara några problem att hitta en lösning som ger både god ljudabsorption och en estetiskt tilltalande yta. Här är några exempel på hur akustikpaneler kan varieras:

 • Form – Akustikpaneler kan ha olika former, som kvadrater, rektanglar, hexagoner, eller andra geometriska former. Olika former kan användas för att skapa olika visuella effekter och du kan välja den form som passar bäst för ditt utrymme.
 • Mönster – Det finns också mönstrade akustikpaneler med olika typer av mönster och grafiska tryck. Du kan välja mellan mönster som imiterar trä eller sten, eller välja mer abstrakta mönster som ger ett mer konstnärligt uttryck.
 • Material – Akustikpaneler kan vara tillverkade av olika material som tyg, trä, metall eller plast. Varje material ger en annan känsla och uttryck till rummet.
 • Texturer – Vissa akustikpaneler har en texturerad yta som ger panelerna en tredimensionell effekt. Detta kan vara en bra lösning om du vill ha en mer intressant yta som ger en extra dimension till rummet.
 • Färg – Akustikpaneler finns i många olika färger, från diskreta och neutrala toner till starka och livfulla färger. Du kan välja en färg som matchar resten av rummets inredning eller välja en kontrasterande färg som sticker ut och ger rummet en mer unik touch.

 

Vad är det för skillnad med akustikpaneler i vägg eller tak?

Skillnaden mellan akustikpaneler för vägg och tak handlar främst om deras utformning och hur de installeras. Paneler för tak är vanligtvis tunnare och lättare än paneler för vägg, eftersom de vanligtvis hänger från taket. Takpaneler kan ha en plan yta eller vara utformade som ribbor eller vågor för att förbättra ljudabsorptionen. Takpaneler är vanligtvis utformade för att vara enkla att montera och demontera och kan hängas upp på kablar eller monteras direkt på taket.

Akustikpaneler för vägg kan ha en tjockare konstruktion och en mer solid montering, eftersom de vanligtvis fästs direkt på väggen. Väggpaneler kan också ha olika utformningar för att förbättra ljudabsorptionen, som att vara täckta av ett ljudabsorberande material eller ha perforeringar i ytan. De kan också ha olika former och storlekar för att passa olika typer av rum och estetiska preferenser. Det är viktigt att välja rätt typ av akustikpanel för rätt plats i rummet, för att uppnå optimal ljudabsorption och effektivitet.

 

Vilken roll spelar materialvalet för panelerna?

Materialvalet för den här typen av paneler spelar en avgörande roll för dess ljudabsorberande förmåga och estetiska utseende. Vanliga material som används för akustikpaneler inkluderar mineralull, skumplast, polyestervadd, träfiber och akustikplattor med perforerade ytor. Mineralull och skumplast är populära val eftersom de är relativt billiga, lätta och har goda ljudabsorberande egenskaper. Polyestervadd används ofta för ljudabsorberande gardiner och textilier, medan träfiber används för att skapa ett mer naturligt utseende och känsla i rummet.

Andra material som kan användas inkluderar återvunnen denim, kork, lin och bambu. Dessa material ger olika utseenden och känslor och kan vara mer miljövänliga än traditionella material som mineralull och skumplast. Valet av material beror på vilken typ av ljudproblem som ska åtgärdas och vilken design som passar bäst i rummet. Det är också viktigt att välja material som är säkra och testade för att uppfylla brandklassificeringskraven i byggnaden.

 

Går det att få hjälp med installationen av akustikpaneler?

Ja, det går absolut att få hjälp med installationen av akustikpaneler. Beroende på storleken och komplexiteten av installationen kan det dock vara en god idé att anlita en professionell installatör eller hantverkare för att få jobbet gjort på ett korrekt och säkert sätt.

En professionell installatör kan hjälpa dig att bestämma vilka typer av paneler som passar bäst för ditt utrymme och hur många paneler som behövs för att uppnå önskad effekt. De kan också hjälpa dig att planera och utföra installationen på ett effektivt sätt, med minimal störning av ditt dagliga arbete eller verksamhet. Vi på Allakustik har lång erfarenhet av att installera akustikpaneler och kan  givetvis hjälpa dig att se till att installationen utförs på ett korrekt och säkert sätt.

 

Vad kostar akustikpaneler?

Kostnaden för akustikpaneler kan variera beroende på flera faktorer, såsom storlek, material, och var de ska installeras. Generellt sett kan akustikpaneler kosta allt från några hundra kronor per kvadratmeter till flera tusen kronor per kvadratmeter. Det är viktigt att notera att ju högre kvalitet och bättre prestanda en panel har, desto högre kan priset vara. När du överväger kostnaden för akustikpaneler, bör du också tänka på de långsiktiga fördelarna de kan ge, såsom förbättrad arbetsmiljö eller bättre ljudkvalitet i ett musikrum.

 

Hur många akustikpaneler behövs i ett rum?

Antalet akustikpaneler som behövs i ett rum beror på flera faktorer, inklusive rummets storlek, form, takhöjd, användning och akustiska egenskaper. Generellt sett är det viktigt att placera akustikpanelerna strategiskt för att uppnå bästa möjliga resultat. En tumregel är att placera akustikpaneler på minst 25% av vägg- och takytorna i rummet för att uppnå en förbättring av ljudkvaliteten. Det är också viktigt att placera akustikpanelerna jämnt i rummet för att undvika att ljudreflexer förstärks på vissa platser.

Men för att få en mer noggrann bedömning av hur många akustikpaneler som behövs och var de ska placeras i ditt specifika rum är det bäst att rådfråga en akustikexpert eller en leverantör av akustikpaneler. Vi kan hjälpa dig att välja rätt typ av paneler och skräddarsy en lösning som passar just dina behov och förutsättningar.

 

Går det att göra akustikpaneler mer diskreta?

Att välja diskreta paneler är en vanlig önskan hos många som funderar på att installera ljudabsorbenter i ett rum. Det är inte alltid man vill att dessa paneler ska ta över och dominera utseendet på väggarna eller taket. Därför finns det idag en mängd olika alternativ för att göra akustikpaneler mer diskreta och anpassade efter den övriga inredningen i rummet.

Ett vanligt sätt att göra akustikpaneler mer diskreta är att täcka dem med en textil. Textilen kan vara i en färg som matchar resten av inredningen eller en mönstrad variant för att ge ett extra designmässigt lyft. Detta ger en mjukare och mer sömlös effekt i rummet. Det finns också textilier som är speciellt framtagna för att ha goda ljudabsorberande egenskaper, vilket gör att panelernas ljudabsorberande förmåga inte påverkas negativt av textilens ytskikt.

En annan möjlighet är att välja akustikpaneler i olika former och storlekar. Detta gör det möjligt att integrera panelerna på ett mer subtilt sätt i rummets design. Vissa paneler har till och med möjlighet att skräddarsys efter kundens önskemål, vilket innebär att panelerna kan utformas för att passa in med övriga designelement i rummet.

Slutligen finns det också möjlighet att välja akustikpaneler med tryck på ytan. Detta kan skapa en mer dekorativ effekt som gör att panelerna blir en del av rummets design på ett mer subtilt sätt. Det kan vara allt från bilder, mönster och logotyper som trycks på ytan för att skapa en personlig touch i rummet.

 

Kan akustikpaneler användas i utomhusmiljöer?

Ja de går att använda i vissa utomhusmiljöer, men det kräver att de är speciellt utformade och tillverkade för att tåla väder och vind. Det finns akustikpaneler som är gjorda av material som klarar av att stå emot fukt och temperaturförändringar, och som kan användas på till exempel uteserveringar, terrasser eller andra uteplatser där ljudproblematik kan uppstå.

Det är viktigt att tänka på att akustikpaneler i utomhusmiljöer inte ger samma ljudabsorberande effekt som inomhus, eftersom ljudet sprids på ett annat sätt utomhus. Men det kan vara ett bra alternativ för att minska ljudnivån och förbättra ljudkvaliteten i utomhusmiljöer där det finns behov av det.

 

Finns det speciella hänsyn som måste tas vid installation av akustikpaneler i byggnader med barn och husdjur?

Om du överväger att installera akustikpaneler i miljöer med barn och husdjur finns några extra saker att tänka på för att det ska bli tryggt och säkert. Bland annat bör du bland annat tänka på följande:

 • Säkerhet: Det är viktigt att akustikpanelerna är ordentligt installerade och säkrade på väggen eller taket för att undvika att de faller ner och orsakar skador. Speciellt med tanke på barn som kan vara nyfikna och dra i panelerna.
 • Materialval: Materialvalet bör ta hänsyn till att husdjur och barn kan komma i kontakt med panelerna. Välj material som är säkert för dem och som inte kan orsaka någon skada om de skulle tugga på det eller komma i kontakt med det.
 • Rengöring: Om du har husdjur eller små barn, kan panelerna bli smutsiga snabbt. Tänk på att välja material som är lätt att rengöra och som tål rengöringsmedel.
 • Placering: Placeringen av akustikpanelerna är också viktig att ta hänsyn till. Se till att panelerna inte är för lågt placerade på väggen eller taket där barn eller husdjur kan nå dem och dra i dem.

 

Vilka är de vanligaste missuppfattningarna kring akustikpaneler?

Det finns ett flertal ganska vanliga missuppfattningar kring den här typen av paneler som kan leda missnöje om de inte tas i beaktande. Här är några exempel:

”Alla akustikpaneler fungerar på samma sätt och ger samma resultat.” Detta är felaktigt eftersom olika paneler har olika ljudabsorberande egenskaper. Det är viktigt att välja rätt panel baserat på de specifika ljudproblemen i rummet.

”Ju tjockare paneler desto bättre ljudabsorption.” Detta är också felaktigt eftersom tjockare paneler inte alltid ger bättre ljudabsorption. Istället kan det vara bättre att använda flera tunnare paneler på olika ställen i rummet för att få en mer effektiv ljudabsorption.

”Akustikpaneler behöver inte matcha rummets inredning.” Detta är en vanlig missuppfattning eftersom det kan leda till att panelerna sticker ut och förstör rummets estetik. Det är därför viktigt att välja paneler som passar med rummets stil och färgscheman.

”Akustikpaneler kan endast användas för att förbättra ljudkvaliteten i musik- eller inspelningsstudior.” Detta är felaktigt eftersom panelerna kan användas i alla typer av rum där ljudproblemen uppstår, till exempel kontor, konferensrum, klassrum och hemmabio.

För att undvika dessa missuppfattningar är det viktigt att göra efterforskningar och konsultera en professionell akustikkonsult för att få råd om vilka paneler som är bäst lämpade för det specifika rummet och dess behov. Vi på Allakustik svarar gärna på dina frågor.

 

Avslutningsvis

Där har du det – våra bästa tips när det kommer till akustikpanel.

Om du vill få tips om fler effektiva akustiklösningar kan du spana in vår kunskapsbank. Där delar vi med oss av hjälpsamma tips och råd så att du kan skapa en trivsam akustikmiljö.

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du önskar professionell hjälp med att skapa goda ljudmiljöer kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Vi utgår från dina behov och lokalens förutsättningar för att kunna skapa den bästa akustiklösningen för dig.

När du vänder dig till oss har du självklart möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker hittar du alla komponenter som behövs för att själv skapa en tilltalande ljudmiljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Självklart kan vi även ta hand om hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov