Akustikpanel – kombinera vacker design och effektiv ljudabsorption

Akustikpanel är ofta ett av de första alternativen som många tänker på när det kommer till ljudabsorberande lösningar. Det beror helt enkelt på dess kombination av vacker design och effektiv ljudabsorption. I den här artikeln kan du läsa mer om akustikpanel.

Vad är en akustikpanel?

Väldigt enkelt beskrivet är akustikpaneler en form av ljudabsorbenter. De har nämligen samma uppgift som andra absorptionslösningar – att skapa bättre ljudmiljöer.

Utseendemässigt kan däremot en akustikpanel se ut ungefär hur som helst. Form, design, material och färg kan helt anpassas efter dina önskemål. På så sätt är det mycket enkelt att skapa en vacker och samtidigt effektiv helhetslösning som direkt förbättrar trivseln i rummet, båda för ögat och örat.  

Akustikpaneler är med andra ord ofta en kombination av snygg inredningsdetalj och effektiv ljudabsorbent som skänker stor karaktär till lokalens estetiska och funktionella behov.

Läs även: Därför bör du använda ljudabsorberande skärmar.

Att tänka på i valet av akustikpanel

Utöver det faktum att du i valet av akustikpanel självklart ska fokusera på att de ljudmässiga resultaten och de estetiska detaljerna, finns det ett par andra tips vi gärna delar med oss av. Därför listar vi nedan 3 områden som du bör tänka på lite extra i valet av akustikpanel.

  • Underhållsfri – Idag finns det många alternativa ljudabsorbenter som är helt underhållsfria. Det innebär att du med gott samvete kan låta din akustikpanel sitta uppe år efter år, utan att ljudabsorberingsförmågan påverkas.

  • Hållbarhet – I speciellt utsatta miljöer, som idrottshallar, industrilokaler och badhus, är det självklart viktigt att du väljer ett alternativ med hög hållbarhet. Du vill inte riskera att dina akustikpaneler inte bibehåller sin form eller planhet, även om rummets luftfuktighet förändras eller om de blir utsatta för stötar.
  • Speciella egenskaper – Beroende på vilken lokal som akustikpanelen ska monteras i kan de behöva ha speciella egenskaper. Exempelvis obrännbart, fukttåligt, hygieniskt samt enkel montering och demontering.

Avslutningsvis

Där har du det – våra bästa tips när det kommer till akustikpanel.

Om du vill få tips om fler effektiva akustiklösningar kan du spana in vår kunskapsbank. Där delar vi med oss av hjälpsamma tips och råd så att du kan skapa en trivsam akustikmiljö. 

Ta hjälp av Allakustik

Om du önskar professionell hjälp med att skapa goda ljudmiljöer kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Vi utgår från dina behov och lokalens förutsättningar för att kunna skapa den bästa akustiklösningen för dig.

När du vänder dig till oss har du självklart möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker hittar du alla komponenter som behövs för att själv skapa en tilltalande ljudmiljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Självklart kan vi även ta hand om hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov